Як потрібно дбати про здоров'я очей взимку

На правах реклами

Ще ніколи проблеми із зором не були так поширені, як у наші дні. Сьогодні велика кількість людей стикається з тими чи іншими офтальмологічними проблемами та має дефекти рефракції, і в подальшому ця ситуація буде лише погіршуватися. Чому ж це так: чим пояснюється така невтішна ситуація із здоров’ям очей у сучасних реаліях? Причин є декілька:

  • гаджети. Напевне, немає такої сфери життя сучасної людини, в яку ще «проникла» діджиталізація. За допомогою електронних гаджетів ми працюємо, вчимося, проводимо дозвілля, спілкуємося, робимо покупки. З одного боку, це дуже зручно, а з іншого – погано для зору та очей;
  • хронічна втома очей. Навантаження на зорову систему в наші дні тривале, постійне та інтенсивне. Важкі робочі дні за комп’ютером або документами, довгі пари/уроки за комп’ютером під час дистанційного навчання, кількагодинний скролінг в соціальних мережах – все це та багато іншого призводить до втоми очей, яка є первинною причиною багатьох очних захворювань;
  • стрес. Стреси супроводжують сучасну людину чи не всюди: на роботі, навчанні, в персональному житті. Вони вкрай негативно впливають на загальний стан здоров’я, на зорову систему в тому числі.

За такої ситуації, щоб зберегти здоровий зір треба докладати зусиль та дбати про зорову систему повсякчас.

Планові візити до лікаря

У свідомості багатьох закріплено хибне переконання, мовляв, регулярно ходити до офтальмолога треба тільки людям з діагностованими вадами зору, або коли є якісь конкретні нарікання на стан очей. Насправді ж, навідуватися в офтальмологічний кабінет бодай один раз на рік потрібно усім. Це потрібно передусім для перевірки зору – простої процедури, що дозволяє виявляти будь-які порушення в роботі зорової системи.

Коли порушення зору незначні, находяться на ранніх стадіях розвитку, самостійно виявити їх, відчути в повсякденному житті, просто неможливо. Таким чином, якщо нехтувати візитами до офтальмолога, можна впустити час – чим пізніше діагностована проблема із зором, тим, на жаль, менша ймовірність, що її вдасться повністю усунути.

Захист очей та зору

Ззовні на нашу зорову систему впливає низка факторів, найбільш небезпечні з них – сонячний ультрафіолет і синє світло невидимого спектру, що його випромінює екран комп’ютера та інших цифрових пристроїв.

Помилково вважати, що небезпека сонячного ультрафіолету є актуальною лише влітку. Насправді, навіть коли сонце не дуже активне та яскраве, як літом, воно все одно випромінює ультрафіолет – і восени, і зимою. Саме тому, зимою теж потрібно носити сонцезахисні окуляри, от тільки для прохолодних пір року варто вибирати моделі окулярів з помірно затемненими лінзами.

Від шкідливого синього світла під час роботи за комп’ютером також можуть захистити окуляри, офісні (комп’ютерні) окуляри. Вони мають на поверхні своїх оптичних лінз покриття-блокер, що нейтралізує проміння небезпечного спектра. Якщо ви регулярно працюєте за комп’ютером, проводите за ним по кілька години на день, комп’ютерні окуляри є для вас необхідністю.

Вибрати та замовити якісну захисну оптику можна тут.

Правильна корекція зору

Якщо у вас вже є діагностовані вади зору, вкрай важливо не нехтувати носінням засобів корекції зору – окулярів і контактних лінз. Є міф, згідно якому постійне носіння коригуючої оптики може спричинити подальше падіння гостроти зору. Втім, насправді, ситуація зворотна. Коли оптична сила ока недостатня, щоб забезпечити здатність бачити все навколо чітко, доводиться постійно мружитися та додатково напружувати очні м’язи, аби щось розгледіти. Через постійну таку напругу тонус очних м’язів слабне, погіршується акомодація, а це є прямий шлях до подальшого погіршення зору. Тож, носити засоби корекції необхідно.

Підбирати і окуляри для зору, і контактні лінзи потрібно за рецептом від лікаря-офтальмолога. А купувати їх варто в сертифікованих і перевірених магазинах оптики: https://linza.com.ua/uk/contact-lenses/lens-type=asphera/

*

Top