У найближчому майбутньому кредитні стандарти ставатимуть жорсткішими – фінансист Андрій Волков

Кредитний ризик для банків протягом трьох кварталів зріс майже на 80%

Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс» прогнозує, що у найближчому майбутньому кредитні стандарти ставатимуть жорсткішими. Про це він написав у своїй колонці для Delo.ua.

За його словами, фінансовий стан багатьох галузей продовжує погіршуватися. Це накладе свій відбиток на кредитну політику та на підходи до оцінки позичальників.

«Пріоритет для банків – поверненість. Особливо в умовах зростання NPL, частка якого на початок жовтня перевищила 37%, що на 6 п.п. більше, ніж на кінець лютого», – каже Волков.

До того ж, до реалістичної оцінки кредитних ризиків підштовхує і Нацбанк, який удосконалює свої нормативні вимоги та намагається всіляко уберегти банківський сектор від банкрутств.

Станом на сьогодні, за словами фінансиста, нові кредити одержують переважно діючі клієнти. Кредитори побоюються мати справу з неперевіреними позичальниками, оскільки це надто небезпечно. Опитані НБУ банки повідомили, що кредитний ризик для них протягом трьох кварталів зріс майже на 80%.

«Банк має бути впевненим у тому, що він зможе повернути свої гроші. Для того, щоб кредит зміг отримати клієнт з вулиці, це має бути дуже високоприбутковий бізнес або якийсь перспективний проект, який однозначно «вистрілить». Або ж позичальнику доведеться надати максимально ліквідну заставу», – пояснив Волков.

За словами фінансиста, найактивніше кредитуються компанії паливно-енергетичного комплексу, підприємства сільського господарства та рітейл, який через специфіку своєї діяльності не може існувати без підживлення оборотних коштів. При цьому металургія зі зрозумілих причин зупинилася, у будівельній галузі застій, логістика майже не розвивається. Тому ці сфери кредитними ресурсами поки що не користуються.

*

Top