У Києві відбувся фестиваль крафтових українських вин

В рамках заходу відбувся благодійний аукціон направлений на фінансування закупівлі мобільного госпіталю для рятування поранених

У листопаді у київському ТРЦ River Mall пройшов перший фестиваль, присвячений дню винороба України та популяризації українського виноробства.

Про це повідомляє консалтингова компанія Open4Business.

Як зазначив засновник київського аналітичного центру Experts Club Максим Уракін, виробництво та реалізація продукції виноробства в Україні сьогодні ускладнена насамперед значною конкуренцією з боку іноземних вин.

«За даними Experts Club, імпортне вино займає на ринку України більше, ніж 70% від загальних продажів, а частка українського вина становить нижче 30%. Проведення тематичних фестивалів, присвячених виноробству, могло б відкрити для споживачів унікальні сорти українського вина, які нічим не поступаються французьким чи італійським. Тому нам усім треба проявляти споживчий патріотизм та купувати українське», – сказав Максим Уракін.

За словами Володимира Печко, керівника об’єднання «Укрсадвинпром», останні роки були складними для українського виноробства, насамперед через війну. Проте, завдяки зусиллям крафтових виробників галузь продовжує розвиватись.

У свою чергу голова Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє Наталія Благополучна наголосила на унікальності українських крафтових вин: «Різноманітність наших вин – це результат унікальних локальних кліматичних умов та особливостей сортів винограду, які ми використовуємо».

Організатори фестивалю «День винороба України» – громадська спілка «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України» (Укрсадвинпром), Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє та аналітичний центр «Клуб експертів». Фестиваль пройшов за підтримки Мінаграполітики.

Одним з важливих моментів заходу став благодійний аукціон. Предметом змагання серед колекціонерів та любителів вина стали винні лоти українського виробництва. Весь дохід від аукціону переданий Фонду Реконструкції та Розвитку України. Кошти підуть на фінансування закупівлі мобільного госпіталю для рятування поранених. Загалом на аукціоні вдалося зібрати близько 100 тис. грн.

Також на заході відбувся конкурс «Краща виноробня фестивалю». Переможцями, визначеними на основі вибору відвідувачів, стали три виноробні, які набрали однакову кількість голосів: Zelenytsy winery «Родинна виноробня Зелениці», Винний дім Гігінеішвілі та Інститут садівництва Національної Академії Аграрних Наук України..

Загалом були представлені наступні виноробні: Zelenytsy winery «Родинна виноробня Зелениці», Винний дім Гігінеішвілі, Dnipro hills (Stoic Ukrainian winery), WINEIDEA, ТОВ «Тірас Вайнері» (My Wine, Eduard Gorodetsky), 46 Parallel, Умань Вайнері Ігоря Максименка, Father’s wine VB, Villa Tinta, Інститут садівництва Національної Академії Аграрних Наук України, Kulinichenko winery, Вина Срібної Землі, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук України.

Гастрономічні пари до вин забезпечували «Цар хліб», ТМ Zinka, ТМ Карапишівські ковбаси та інші. Партнер фестивалю Voda.ua.

*

Top