Скарги бізнесу на порушення державними органами їхніх прав зросли на 25%, - РБО

Що на 38% більше за аналогічний період 2020 року

За другий квартал 2021 року у квітні-червні поточного року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) отримала 531 скаргу на порушення державних органів, що на 25% більше за І кв. 2021 року та на 38% більше за ІІ кв. 2020 року. Про це свідчить звіт Ради бізнес-омбудсмена.

«Установа завершила розслідування 287 справ та допомогла бізнесу повернути і заощадити 94 млн. грн. 102 з 104 заявників (98%), які заповнили форму зворотного зв’язку, залишилися задоволеними співпрацею з РБО», — сказано в повідомленні.

Основну частину скарг за квартал, за данними РБО, складали чотири предмети, які становили 85% звернень бізнесу, а саме:

  • Податкові питання. Дві третини (65%) скарг бізнесу стосувалися податкових питань: невиконання судових рішень з реєстрації податкових накладних (115 скарг), блокування податкових накладних (71), оскарження результатів податкових перевірок (46), включення до переліків ризикових платників податків (41), кримінальні справи з податкових питань (20). 
  • Скарги на порушення правоохоронців. Підприємці скаржилися на процесуальні порушення та бездіяльність Національної поліції (32), органів Прокуратури (16) та Служби безпеки України (9). Кількість скарг підприємців на порушення Нацполіції та органів Прокуратури дещо скоротилася порівняно з I кв. 2021 року, але збільшилася порівняно з II кв. 2020 року. 
  • Скарги на порушення державних регуляторівЗагальна кількість скарг щодо дій державних регуляторів збільшилася (+44%), ніж у II кв. 2020 року. Водночас, кількість скарг на зловживання державних регуляторів значно зменшилася, ніж у I кв. 2021 року (+32%). 
  • Скарги на порушення органів місцевого самоврядування. Кількість звернень щодо місцевих органів влади значно збільшилася: збільшилася удвічі, ніж у I кв. 2021 року та майже утричі, ніж у II кв. 2020 року. 

«У другому кварталі ми отримали рекордну кількість звернень за останні три роки. Ключовим фактором такого зростання стали скарги щодо невиконання судових рішень з реєстрації податкових накладних. Раніше у двох системних звітах РБО ми розробили рекомендації щодо того, як можна покращити ситуацію з виконанням рішень, які набрали законної сили, та адресували їх ДПС, Мінфіну та Кабміну. Вважаю, що такий тренд має привернути увагу державних органів та спонукатиме їх якнайшвидше імплементувати рекомендації РБО», — зазначив бізнес-омбудсмен Марчін Свєнчіцький.

Як зазначили в РБО, державні органи виконали 88% їхніх індивідуальних рекомендацій, частина з яких була імплементована.

Як повідомлялось раніше, компанії найчастіше скаржилися бізнес-омбудсмену на податкову.

*

Top