Повернення до Міжнародної організації вина прискорить визнання та просування українського вина у світі – Укрсадвинпром

Організація об'єднує 85% світових фахівців у сфері виноградарства та виноробства

Генеральний директор Міжнародної організації виноградарства і виноробства (МОВВ) Пау Рока подякував представникам української виноробної галузі за виконану роботу з відновлення членства України у цій міжнародній структурі.

«У цей непростий час, який переживає Україна, і в тій складній ситуації, ми акцентуємо увагу на просуванні українського виноробства у світі. Те, що Україна увійшла до нашої міждержавної організації є дуже важливим кроком саме в цей період. Цей крок принесе результати вже в найближчому майбутньому», – наголосив глава МОВВ на пресконференції в ІА «Інтерфакс Україна».

На думку заступника міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича членство України в МОВВ важливе, адже ця організація на сьогодні об’єднує 85% світових фахівців у сфері виноградарства та виноробства, а також представляє інтереси 80% споживачів.

«Членство в МОВВ і робота в її комітетах надасть Україні змогу бути в курсі всіх змін і напрямів розвитку галузі, що, своєю чергою, є важливим у контексті європейської інтеграції нашої країни», – заявив він.

Заступник міністра зазначив, що, за оцінками Світового банку та експертів Інституту міжнародної економіки, вартість знищеного, вкраденого, пошкодженого внаслідок війни майна у сільському господарстві України становить $8 млрд. З рештою непрямих втрат – недоотриманими прибутками, невиконаними контрактами – загальний збиток від військових дій сягає $40 млрд.

Голова громадського об’єднання «Укрсадвінпром» Володимир Печко зауважив, що у 2021 році в Україні офіційно налічувалося близько 266 промислових виробників винограду та вина, 125 виноградарських підприємств, 29 малих виробників винограду та виноградарської продукції.

«На обробіток кожного гектара було залучено на постійній основі 33 співробітника, на кожному підприємстві працювало у середньому 250 осіб. Таким чином, показник зайнятості населення у виноградарстві та садівництві в Україні є одним із найвищих порівняно з іншими галузями», – наголосив представник галузі.

На думку модератора пресконференції та заступника голови ГО «Укрсадвинпром» Максима Уракіна, в реаліях, що склалися, вкрай важливо поширити на всі регіони України статус виноробних.

«Надання статусу виноробних усім без винятку областям України є особливо актуальним у зв’язку з переміщенням виноградарства в центральні та західні регіони країни, де вже ефективно працюють десятки виноробів; статус виноробного регіону дасть змогу виноробам претендувати на допомогу, технології, пільги», – наголосив Уракін.

Власник виноробної компанії Vinos de La Luz та інвестор в українське виноробство Рікардо Нуньєс підкреслив, що Україні потрібна державна програма розвитку виноробства, щоб вивести індустрію на новий рівень розвитку після війни.

Говорячи про майбутнє відновлення галузі, винороб нагадав, що розвиток завжди починається з появи безлічі маленьких виробників, які стають базисом для створення великих підприємств.

«Я – перший інвестор у виноградарську та виноробну галузі України за часів війни. Я працюю над виробництвом вина саме зараз. Моє завдання – навчити українців пити своє вино. Тоді в країні буде велика галузь», – сказав він.

Міжнародна організація виноградарства і виноробства (МОВВ) є правонаступницею Міжнародного бюро винограду і вина, яке існувало з 1924 до 2001 року. На сьогоднішній день об’єднує 49 країн. В цій організації розробляють стандарти світового виноробства.

*

Top