НАТО може збудувати газогін в Європі, – ЗМІ

Створення газогону "Midcat" може бути розблоковано

У НАТО не відкидають можливість будівництва газопроводу Midcat, який поєднав би іспанську Каталонію з Францією і дозволив би знизити залежність Центральної Європи від російського газу, — повідомила газета La Vanguardia із посиланням на джерела в уряді Іспанії, передає Hubs.ua.

Ініціативу створення «Midcat» було заблоковано три роки тому іспанськими та французькими регулюючими органами, оскільки вони вважали, що тоді його будівництво не було б рентабельним через швидкий розвиток відновлюваних джерел енергії.

«Нове транспіренейське з’єднання для відправки до центру Європи алжирського газу та зрідженого газу, який змогли б зберігати та переробляти вісім заводів з регазифікації, розташовані в Іспанії та Португалії», – пише газета.

За його даними, питання про можливий «перезапуск нового транскордонного з’єднання з Францією для доставки газу в саме серце Європи наразі перебуває на робочих столах НАТО».

«Німеччина дуже зацікавлена ​​в проекті», — запевнила газета з посиланням на ті ж джерела, додавши, що висока залежність ФРН від російського газу «тепер є однією з головних геостратегічних слабкостей Євросоюзу».

«Є два з’єднання через Країну Басків і Наварру, які в сумі дають 7 млрд куб. м. Midcat вніс би ще принаймні 7 млрд куб. м», — уточнює видання.

За її даними, Німеччина зараз з цікавістю дивиться на цей проект, тому що їй потрібні альтернативні джерела постачання, а також тому, що вона зацікавлена ​​у виробництві «зеленого» водню на півночі Африки.

Нагадаємо, якщо Росія вторгнеться в Україну, «Північний потік-2» не буде запущений, переконаний представник Держдепартаменту США Нед Прайс. За його словами, Вашингтон разом із Берліном вживатимуть для цього заходів.

*

Top