NASA працює над ракетою для польотів з Марсу на Землю. Уклали контракт з Lockheed Martin

Угода укладена на суму $194 млн терміном реалізації на шість років

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) уклало контракт з американською компанією Lockheed Martin. Передбачається створення ракети, яка забере з поверхні Марса зразки грунту і відправить їх на Землю, — повідомляє NASA, передає Hubs.ua.

«NASA уклало контракт з космічним підрозділом Lockheed Martin, штат Колорадо, для будівництва Mars Ascent Vehicle (MAV), невеликої, легкої ракети для запуску із зразками гірських порід, осадовими породами та атмосферними частинками на борту з поверхні Червоної планети», — йдеться у повідомленні.

Угода укладена на суму 194 мільйони доларів терміном реалізації на шість років.

MAV буде першою ракетою, яку запустять з іншої планети. Її планують доставити на Марс у 2026 році за допомогою апарату Sample Retrieval Lander, який здійснить посадку поряд із кратером Єзеро або в ньому. Він забере зразки ґрунту, зібрані марсоходом Perseverance, і відправить їх на орбіту Марса за допомогою ракети MAV, яку зберігатиме всередині себе.

На орбіті MAV набере необхідну висоту для зближення з міжпланетною станцією АМС, що належить Європейському космічному агентству, та випустить контейнер. Його потім підбере зонд. Останній доставить ґрунт на Землю у 2030-му році.

Нагадаємо, на Марсі під ґрунтом знайшли великі поклади льоду.

*

Top