АМКУ оштрафував

Санкції накладено за зупинку виробництва хлору у 2018-му

АМКУ оштрафував АТ «Дніпроазот» Ігоря Коломойського на 80,1 млн грн за зупинку виробництва та реалізації рідкого хлору у 2018 році, —  повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету.

Справу розпочали у 2018 році за фактом зупинки акціонерним товариством «Дніпроазот» виробництва та реалізації рідкого хлору.

Рдкий хлор — реагент, який використовується для знезараження питної води та очищення стічних вод в Україні.

«Однією з основних груп споживачів рідкого хлору є підприємства водопровідно-каналізаційного господарства (водоканали), що забезпечують централізованим водопостачанням та водовідведенням підприємства, установи, організації та населення», — пояснюють в Комітеті.

«Застосування конкретного реагенту передбачається ще на етапі проектування мереж і споруд водопостачання та водовідведення. Заміна реагенту потребує зміни проєктного рішення, є довготривалою (від 6 місяців до 5 років), а вартість будівельних робіт може складати від 7 млн грн до 40 млн доларів», — підкреслюють в регуляторі.

Комітет встановив, що впродовж 2017-2019 років «Дніпроазот» було єдиним підприємством, що виробляло рідкий хлор в Україні з частками 99%, 78% та 68% відповідно.

«При цьому імпортери на момент зупинення виробництва хлору (до червня 2018 року) займали лише 1% ринку, а потенційний конкурент товариства — ТОВ «Карпатнафтохім», що виробляв газоподібний хлор, використовував його виключно для виробництва вінілхлориду», — йдеться в позиції АМКУ.

*

Top