Зеленський готовий до переговорів із Путіним, - Єрмак

Україна готова виконувати Мінські угоди

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявляє, що переговори з РФ проводяться постійно в різних форматах, і президент України Володимир Зеленський готовий до переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним.

«Президент (Зеленський – ред) багато разів говорив, що готовий до такої зустрічі (з Путіним – ІФ). Коли й де вона відбудеться, питання відкрите … Тільки-но буде впевненість, що президент РФ готовий розмовляти, і буде предмет для розмови, вона відбудеться», — сказав Єрмак в інтерв’ю виданню «Фокус», опублікованому в п’ятницю.

За його словами, «припинення війни, прагнення до миру мають бути головною мотивацією цієї зустрічі». «Як сказав президент України у своєму посланні в парламенті, щоб сьогодні вирішити цю головну проблему для всієї країни, потрібно безпосередньо говорити з Росією та її керівником».

Єрмак розповів, що переговори з РФ тривають постійно, зокрема в рамках «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція, РФ) і в ТКГ. «Ми дуже сподіваємося, що нам вдасться досягти прогресу за деякими напрямами. Україна вийшла з трьома дуже важливими ініціативами. Перше — повернення до режиму припинення вогню. Друге: порушується питання двох КПВВ — «Щастя» і «Золоте» … Третє — давно не було обміну, ми передали в ТКГ укотре списки людей на звільнення, це до ста осіб. Поки що відповіді немає. Наші представники в ТКГ продовжують проводити переговори», — розповів глава офісу глави держави.

Він також наголосив, що Україна готова виконувати взяті на себе зобов’язання, зокрема Мінські угоди щодо врегулювання ситуації на сході України, але зазначив, що в них є питання, які можуть по-різному інтерпретуватися. «У документах є спірні питання, є деякі положення, сформульовані так, що трактуються сторонами по-різному. Тому Україна пропонує і пропонуватиме шляхи виходу з цієї ситуації, головне, щоб було бажання з тієї сторони», — сказав Єрмак.

Як приклад колізії він навів вимоги ОБСЄ до проведення виборів, які в разі виконання зафіксованого в Мінських угодах положення про кордон забезпечити буде неможливо.

«Щодо формули Штайнмаєра, її було справді узгоджено в рамках Паризького саміту, і я не бачу в ній нічого поганого… В цій формулі ключовий момент — що легітимність виборів підтверджується ОБСЄ. Є т. зв. Копенгагенський документ, який встановлює принципи проведення демократичних виборів. Тобто вибори мають відбуватися повністю під контролем української влади, за участю всіх українських партій, ЗМІ та міжнародних спостерігачів, а правоохоронці України мають гарантувати безпеку. Ніяких чужих бойовиків і тим паче — іноземних регулярних військ там бути не може. І, звісно, кордон на момент виборів уже має контролюватися урядом держави, яка проводить вибори. А інакше як гарантувати безпеку? А це означає, що в цьому випадку виконання пункту про кордон, записаного в Мінському протоколі, призвело б до того, що ОБСЄ не змогла б визнати ці вибори легітимними», — пояснив глава Офісу президента, додавши, що «таких колізій іще дуже багато».

«Україна неодноразово продемонструвала всьому світові, що наполегливо виконує всі взяті на себе зобов’язання. І ми завжди говоримо, що наша країна готова й надалі виконувати Мінські угоди, але має бути чіткий план цієї роботи з деокупації частини території двох областей України. Але російська сторона теж повинна продемонструвати бажання виконувати Мінські угоди, починаючи з повноцінного дотримання режиму припинення вогню і закінчуючи іншими домовленостями Паризького саміту в «нормандському форматі», — резюмував Єрмак.

*

Top