Суд визнав протиправними перевірки Податкової під час карантину. Що з цього випливає

В рамках судової справи було оскаржено постанову Кабміну

Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи щодо оскарження постанови Уряду, якою було скорочено строк дії мораторію на проведення деяких видів перевірок, — повідомляє прес-служба суду, передає Hubs.ua.

З відповідним позовом до суду у липні 2021 року звернулось ТОВ «Проммесплав». Відповідач – Кабінет Міністрів України, треті особи – Міністерство фінансів України та Державна податкова служба України. На думку позивача, постанова Кабінету Міністрів України №89 від 03.02.2021 року «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» суперечить положенням Податкового кодексу України, Конституції України та не може регулювати питання призначення податкових перевірок.

Під час судового засідання 26 січня 2022 року суд оголосив вступну та резолютивну частину рішення, яким визнав протиправною та нечинною постанову КМУ від 03.02.2021 № 89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок».

З повним текстом рішення можна буде ознайомитись після його оприлюднення в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Рішення суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України, та може бути  оскаржено за правилами, встановленими статтями 293, 295 — 297 КАСУ.

Які наслідки чекають платників податків після того, як рішення суду набере законної сили?

ДПС має внести до плану-графіку зміни та видалити всіх, хто вказаний у цій Постанові № 89 (це стосується поновлення документальних перевірок, які були тимчасово зупинені станом на 18.03.2020 р, нових планових перевірок на 2022 рік), а щодо фактичних та позапланових перевірок, то платники податків мають право відмовити у допуску. Втім, право на відмову у допуску стосується й планових перевірок за Постановою № 89.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року Верховною Радою було прийнято «Закон про зменшення тиску на бізнес».

 

*

Top