Парламент передав невелику частину функцій Держпраці іншим відомствам

Радикальні зміни у розмежуванні повноважень можливі у разі зміни Кабміном повноважень Держпраці

Верховна Рада України 8 жовтня 2024 року в цілому прийняла урядовий проект закону про перерозподіл між центральними держорганами частини повноважень Держпраці.

Мова йде про законопроєкт №9219 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сферах промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення».

Як повідомили в Мінекономіки, документ був розроблений міністерством для розмежування політик промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду.

«Це дозволить перерозподілити та оптимізувати функції між відповідними центральними органами виконавчої влади», – стверджують в міністерстві.

Зокрема, іншим органам передаються такі функції Держпраці:

— до Міністерства внутрішніх справ: реєстрація та облік великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів;

— до Держпродспоживслужби: контроль за дотриманням законодавства про рекламу (щодо змісту реклами про вакансії).

Крім цього, для дотримання принципу неприпустимості дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю) з одного й того самого питання, Держпраці не проводитиме технічне розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті.

Всі інші функції фактично залишились у сфері повноважень Держпраці з огляду на діюче положення про дане відомство. Більш радикальні зміни у розмежуванні можливі у разі передачі на рівні Кабміну завдань Держпраці у сфері гірничого нагляду, поводження з вибуховими матеріалами, тощо іншим державним органам. Але в Мінекономіки такі зміни поки не анонсувались.

*

Top