Він може спричинити високе навантаження на системи охорони здоров'я

Штам коронавірусу COVID-19 «омікрон» виявили вже в 110 країнах, повідомляється в доповіді ВООЗ.

«На сьогодні загалом 110 країн у всіх шести регіонах ВООЗ зафіксували випадки зараження «омікроном», — ідеться в доповіді.

«Клінічна тяжкість «омікрона» залишається невизначеною, проте підвищена передача з такою самою або з меншою вагою, ніж у «дельти», може призвести до підвищеного навантаження на системи охорони здоров’я і спричинити значну захворюваність», — наголошується в публікації.

У ВООЗ заявили, що вплив «омікрону» на вразливі групи населення може бути значним, особливо в країнах з «низьким охопленням вакцинацією і колективним імунітетом».

Згідно з документом, за попередніми даними епідеміологічних досліджень, «омікрон» має здатність долати імунну реакцію організму. Крім того, наявні вакцини демонструють значне зниження ефективності щодо симптоматичного зараження штамом «омікрон», що не спостерігалося у випадку з варіантом «дельта».

У ВООЗ повідомили, що продовжать вивчати «омікрон» і оновлювати інформацію щодо цього шатму. Зазначається, що загальний ризик щодо цього варіанту коронавірусу залишається «дуже високим», враховуючи пандемічну ситуацію загалом і здатність «омікрону» до стрімкого поширення.

«Омікрон» розповсюджується серед населення швидше, ніж «дельта», що може призвести до нових сплесків захворюваності з серйозними наслідками», — також ідеться в документі.

*

Top