Німецький євродепутат закликає передати Україні конфісковані активи рф
Депутат Європарламенту від Німеччини Міхаель Галер

Пропонується передати Україні також активи російських олігархів

Заарештовані у Євросоюзі російські державні активи мають бути передані Україні для виплати компенсацій та фінансування реконструкції. Активи російських олігархів незаконного походження також можуть бути передані Україні, оскільки по суті також є державними активами рф.

Про це у коментарі виданню Guildhall сказав депутат Європарламенту від Німеччини, член Християнсько-демократичного союзу Німеччини Міхаель Галер.

«Так, багато країн уже заарештували російські активи, але навіть там, де вони заарештовані ще дуже велике, скажімо, поле для роботи. Далі, я сподіваюся, ми знайдемо правовий механізм для їх передачі для фінансування реконструкції України. Є два типи активів, перший – державні, і тут я вважаю, що проблем не буде, те, що належить державі та державним російським компаніям, усі ці гроші мають бути передані для виплати компенсацій Україні за ту шкоду, руйнування та злочини, які вчинила рф», – заявив політик.

«Другий тип активів – активи олігархів. Тут я пропоную підхід на кшталт того, як працювали з італійською мафією – нехай доводять походження цих грошей, чи вони легальні, чи вкрадені у російських платників податків. Це має також доводити російська держава, така собі зворотна процедура доведення. І якщо це нелегальні гроші, які також належать російській державі, то в такому разі, я сподіваюся, вони також можуть бути конфісковані. Спеціалісти у сфері права мають зайнятися питанням, щоб не гаяти місяці часу», – підсумував Міхаель Галлер.

Раніше в парламенті Швейцарії, член комітету із закордонних справ Ніколас Вальдер, коментуючи юридичний бік питання передачі Україні заарештованих активів рф заявив, що заарештовані російські кошти в банках Швейцарії, а також в інших країнах Заходу, були заарештовані у злочинців, які перебувають під санкціями і повинні бути використані Україною.

*

Top