Національні спільноти України засудили мобілізацію путіна, геноцид українців та знищення інших етносів

У Києві представники багатьох національностей обговорили проблемні питання та звільнення Кавказу

У Києві Рада національних спільнот України (РНСУ) в Офісі омбудсмена обговорили спільну заяву щодо засудження російської війни, геноциду проти українців (і інших етносів на пострадянському просторі) та тиску з боку кремля на представників національних народів, що проживають на території рф через часткову мобілізацію, оголошену диктатором путіним, передає Hubs.ua.

На зустріч зібралися представники влади, суспільства, делегати народів Кавказу, волонтери, представники релігійних громад (зокрема муфтій Криму Айдер Рустемов), діячі з числа етносів, які проживають в Україні, або приїхали воювати проти росії у складі Збройних Сил.

«Я не розумію, навіщо відправляти на війну дітей, це гарматне м’ясо?! Невже в рф не розуміють, що далі буде тільки гірше?! Ми не повинні допускати, щоб представників етнічних спільнот, які проживають на території росії, мобілізували і відправляли в перших рядах сюди до нас», – заявив очільник РНСУ Ашот Аванесян. Він додав, що в подальшому громадськість і держава мають консолідуватися, щоб допомогти представникам етнічних спільнот уникнути набору в лави армії рф, щоб вони «могли одразу здаватися в полон».

У свою чергу Уповноважений Верховної Ради з прав люди (омбудсмен) Дмитро Лубінець підкреслив, одне з практичних завдань на сьогодні – напрацювати механізм, як ми можемо протидіяти цій примусовій мобілізації.

«Один з варіантів – через міжнаціональне спілкування громадян України та громадян рф, щоб їм надавалась інформація… щоб її передавали туди для термінової здачі в полон, щоб ми про це знали і головне, щоб ми розуміли: цей громадянин рф, що він не брав участь в бойових зіткненнях, не стріляв по нашим ЗСУ, а при першій нагоді здався. Це дуже важливо. Те що зараз заявляє росія підпадає під визначення колоніальної війни, бо хто в рф першими отримують повістки? Це регіони, де проживають етнічні групи, національні спільноти (Дагестан, Бурятія, Башкортостан, Чечня та інші). Тобто росіяни винищують саме невеликі народи і в першу чергу кидають їх на жорнова війни», – наголосив Лубінець.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував ухвалити спільну заяву за основу з більш конкретними та жорсткими формулюваннями. Зокрема щодо рішучого «засудження імперської політики знищення, яку проводить кремль до корінних народів України, тимчасово окупованому Криму та корінних народів рф».

Він також нагадав, що після російського вторгнення звернення Меджлісу до кримчан спрацювало, і вони почали тисячами виїжджати з АРК до третіх країн, а деякі повертались потім на материкову Україну.

«Я підтримую цей заклик, щоб люди уникали мобілізації… Давайте будемо робити те, що ми можемо, але важливо, щоб органи державної влади робили своє», – сказав Чубаров в контексті необхідності юридичного та документального супроводу тих, хто уникає мобілізації або втікає від окупантів із захоплених росією українських територій.

Перед аудиторією виступив також чеченський політичний та державний діяч, у минулому віце-прем’єр, двічі міністр та секретар Ради безпеки Ічкерії Ахмед Закаєв. Він зазначив, що національні народи Кавказу та інші етноси рф «знаходяться без перебільшення в колоніальній залежності».

«Це юридичний факт. Тому що той договір, який у 1992 році ці народи підписали з росією, вже після приходу до влади путіна був денонсований та з 2002 року це абсолютно нелегітимне державне утворення. Тож народи, які сьогодні знаходяться під юрисдикцією так званої росії, рф, перебувають там незаконно та мають статус колоніальних народів, республік. Тому путін так нещадно з ними і розправляється, посилаючи без усілякої підготовки на бійню, використовуючи їх у якості гарматного м’яса… Дуже надіюся, що це звернення дійде до адресатів, тобто тих людей, яких сьогодні направляють в Україну», – сказав Закаєв.

Він також наголосив, що люди з рф, які здаються в полон ЗСУ, на сьогодні є військовополоненими (згідно з Женевською конвенцією) та у яких є певні права. Тому треба окрім гарантій безпеки ще уникати випадків, коли тих, хто добровільно склав зброю, включали в списки на обмін військовополоненими проти їх волі.

Зі свого боку Дмитро Лубінець запевнив, що юридично Україна гарантує, що повертати в росію військовополонених без їх згоди ніхто не буде, вони просто пишуть відповідні заяви та залишаються в Україні з допуском до них медиків та всіх міжнародних організацій та з утриманням таких осіб в цивілізованих умовах.

*

Top