Ми разом у 1986 році боролися з наслідками Чорнобильської катастрофи, ви повинні сказати своїй владі, що хочете жити на землі без радіоактивного зараження, - Зеленський

Нічна атака російськими військами Запорізької АЕС могла зупинити історію.

Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до громадян Росії після нічного обстрілу російськими військами Запорізької АЕС, заявив, що вони повинні сказати своїй владі, що хочуть жити на землі без радіоактивного зараження, передає Hubs.ua

За словами глави держави, нічна атака російськими військами Запорізької АЕС могла зупинити історію.

«Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію. Найбільшу в Європі. Вона одна могла бути як шість Чорнобилів. Російські танкісти знали, що вони обстрілюють. Прямим наведенням по станції. Це терор небаченого рівня. У російських військових повністю відбита пам’ять про Чорнобиль. Про цю трагедію», — заявив Зеленський у відеозверненні у п’ятницю.

«Російські люди, як це взагалі може бути? Ми разом у 86-му році боролися з наслідками Чорнобильської катастрофи. Ви повинні пам’ятати розкиданий вибухом графіт. Жертв. Ви повинні пам’ятати світіння над зруйнованим енергоблоком. Ви повинні пам’ятати евакуацію з Прип’яті та 30-кілометрової зони. Як ви могли це забути? А якщо ви не забули, то вам не можна мовчати. Ви повинні сказати своїй владі, вийти на вулиці й говорити, що ви хочете жити. Жити на землі без радіоактивного зараження. Радіація не знає, де кордон Росії», — додав він.

Зеленський наголосив, що тільки негайне закриття неба над Україною і посилення санкцій проти держави — ядерного терориста може гарантувати, що «Росія не битиме хоча б ракетами й авіабомбами по атомних об’єктах».

 

*

Top