«Хай люди відпочивають спокійно.  Ми - на варті»

Hubs поговорив з сотниками Самоооборони про можливі провокації в Києві, знищену вибухівку та завезених проросійських мітингувальників

Святкування дев’ятого травня в Києві цього року буде непростим.

Комуністична партія України, Партія Регіонів та «Общевойсковой союз Украины», який очолює колишній депутат ПР Олег Калашніков, планують провести три масових ходи. Всі три заходи будуть відбуваться в один і той же час в одному й тому ж місці.

За словами голови КМДА Володимира Бондаренка,  кожна політсила, яка надіслала заявку на проведення акції, зазначила, що участь у ній буде брати більше 50 000 осіб.

Бондаренко не заперечує, що під час проведення заходів можливі провокації. У тому числі — через використання прапорів Росії та гергіївських стрічок.

Для того, щоб запобігти провокаціям, колони будуть охороняти не лише міліція, але й сотні Самооборони. Репортери Hubs  поговорили  з керівниками Самооборони про можливі складні ситуації у День Перемоги, та як буде відбуватися протидія диверсіям.

anya  Аня «Ведмідь»,  сотник  39 сотні, киянка

Освіта: Київський національний університет театру, кіно та телебачення ім. І.К.Карпенка-Карого, театрознавець.

Рід занять до Майдану: заступник директора видавничого дому «Антиквар», ведуча програми «В неділю зранку» на радіо «Ера».

У нас дуже добре працює розвідка по  Києву. Ми намагаємося перевірити всю інформацію, яка до нас надходить. Але багато дезінформації про можливі провокації.

Зараз багато говорять, що заїжджають групи людей в готелі, що це — можливі провокатори. За останні декілька місяців ми виявили близько тисячі таких людей,  що селилися під Києвом.

Щоб бути максимально корисними, ми координуємо свої дії з СБУ, Міністерством оборони України.

Але якщо 9 травня вас кличуть в соцмережах десь зібратися, не варто цього робити. На всяк випадок. Проте не бійтеся виходити з дому в цей день та не панікуйте. У Самооборони та правоохоронних органів все під контролем.

Треба бути уважним, відслідковувати підозрілі предмети та повідомляти нам. Ми перевіримо. Телефон чергового: 068-710-36-04.

У нас є достатньо людей в Києві, щоб відбити можливу атаку чи попередити провокації. Не всі сотні поїхали на Південь та Схід.

tarasТарас, сотник 12 сотні, з м.Самбір Львівської області

Освіта: Національний університет «Львівська політехніка», радіотехнік.

Рід занять до Майдану: приватний підприємець, володіє мережею магазинів побутової хімії, косметики та парфумерії.

Ми (Самооборона)  мобілізовані, готові до різних подій на 9 травня в Києві.

Відомо, що приїжджає велика кількість представників східних і південних регіонів. Впевнені, що серед них є громадяни Російської Федерації. Їх мета – показати гарну картинку, що в Києві не все спокійно, що є різні настрої громадян. Їм треба показати, що Україна у нас різна, громадяни різні і по-різному ставляться до нової влади, до ситуації в країні. Вони захочуть показати картинку, як б’ють ветеранів.

Найбільш легітимний орган сьогодні, за версією РФ, — Верховна рада України. Тому ми очікуємо, що перед будівлею ВРУ можуть розгортатися якісь провокаційні події. Вони можуть бути також на Майдані. Ми про можливі провокації знаємо, намагаємося їх попередити.

sergeyСергій «Барс», сотник 24 сотні, мешкає в Києві

Освіта: вища економічна та юридична (вузи не називає).

Рід занять до Майдана: приватний підприємець, займається нерухомістю.

Дев’ятого  травня можуть бути провокації зі сторони Комуністичної партії України, Партії регіонів та їх прихильників. Ми знаємо, що КПУ на День перемоги в Києві збирає прихильників біля метро Арсенальна.

У них буде офіційна хода до парку Вічної Слави з покладанням квітів. Тут можуть буди провокації, тому 9 травня киянам та гостям столиці краще не долучатися до цієї ходи. Інші точки Києва я б не розглядав як небезпечні. У цей день в центрі буде працювати міліція спільно з Самообороною.

anatoliyАнатолій «Ведмідь», сотник 11 сотні. Киянин

Освіта: Донецький національний університет, юрист.

Рід занять до Майдану: підприємець.

Нещодавно Самооборона організувала мотопатруль. Він цілодобово чергує київськими вулицями. З восьмого по десяте травня  Київ  будуть патрулювати близько ста мотоциклістів.

Вже тиждень ми виявляємо пакети з запальними сумішами у дворах Києва. Всього знайдено чотири такі пакети в Шевченківському районі.

На мій погляд, це заготовка для іншої групи людей, які у святкові дні з порожніми руками зможуть пройти через кордони і вже на місці, у центрі міста, отримати  у дворах вибухівку.

Як вони виглядають? Це звичайні пакети – сміттєві або з магазину, в яких знаходяться пляшки з запальною сумішшю. Ми вже звернулися до киян по телебаченню, щоб вони були більш уважними до того, що їх оточує.

Якщо бачите якісь підозрілі предмети у дворах,  під’їздах, на дитячих майданчиках – телефонуйте мені 067-406-40-63 або черговим самооборони – 068-710-36-04.

Щодо провокаторів. У Києві та під Києвом ми виявляємо мінімум по 40 людей на добу. Це люди зі Сходу України або з сусідніх держав, які приїхали в Київ з певними завданнями. Зараз триває перевірка їх громадянства.

Перевірка проводиться навіть якщо в наявності паспорт громадянина України. На Сході у райвідділках було викрадено багато бланків паспортів громадян України, тому можливо, що ці люди «українцями» стали нещодавно.

andrey Андрій «Висота», сотник 42 сотні «Львівська брама», з Києва.

Освіта: Одеський інститут сухопутних військ, командир артилерійського підрозділу, Одеський національний університет імені І.І.Мечникова, юридичний психолог.

Рід занять до Майдану: приватний підприємець, займається міжнародною логістикою.

На випадок провокацій 9 травня ми розробляємо план протидії. Завдання – виявлення й усунення провокаторів у співпраці з правоохоронними органами. З боку Самооборони процесами будуть керувати сотники. Особисто я також працюватиму у мотопатрулі. Небезпечні місця в Києві на 9 травня – ті, де  буде велике скупчення людей. Це може бути все що завгодно — навіть станції метро чи автобусні зупинки. Але це не привід, щоб казати – нікуди не ходіть. Хай люди відпочивають спокійно. Ми — на варті.

Майдан зараз — найбільш безпечне місце в Києві. Не хвилюйтеся, що там можуть бути провокації, які нібито готують «дикі» сотні, підконтрольні ФСБ. Ми всіх знаємо і всіх контролюємо. Подивіться, що відбулося зі смолоскипною ходою: провокатори навіть не пройшли на Майдан. Робіть висновки.

Щодо чуток  про напад на будівлю ЦВК. Я б не радив нікому це робити. Чому? Тому, що там є ми. ЦВК ніхто не візьме, як і будь-яку іншу адміністративну будівлю. Якщо хтось спробує їх штурмувати, то він дуже сильно про це пожалкує. У Києві неможливі такі провокації, як в Одесі, бо в столиці  все більше контрольоване. Там була неконтрольована провокація і люди піддалися на неї. А в Києві ми знаємо, які можуть бути ситуації, й готові відреагувати. Тому Одеса в Києві не повториться.

Автори: Леся Войтицька, Катерина Шаповал

*

Top