Антикорупційний суд в апеляції стягнув біля 2 млрд грн. з санкційного Royal Pay Europe, пов’язаного з російським букмекером 1xBet

У новому рішенні суд також призначив стягнути доходи з коштів та цінних паперів

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (АП ВАКС) 26 вересня 2024 р. постановила нове рішення у справі про застосування санкції до ТОВ «Royal Pay Europe». На користь держави стягнуто не тільки кошти, але й дохід від них.

Про це повідомляє пресслужба АП ВАКС.

Йдеться про справу №991/11112/23. За посиланням рішення АП ВАКС про відкриття апеляційного провадження від 24.06.2024 р. Нового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень не момент підготовки новини ще не опубліковано.

Зокрема, апеляційна палата розглянула апеляційні скарги Міністерства юстиції України та ТОВ «Royal Pay Europe» на рішення ВАКС від 31.05.2024 р. Цим рішенням частково задоволено позов Мін’юсту до підсанкційного Royal Pay Europe.

Суд першої інстанції частково задовольнив позов міністерства. В дохід держави стягнули активи Royal Pay Europe: 53 млн грн, 54,316 тис EUR, $3,49 млн, цінні папери номінальною вартістю 1,259 млрд грн. та 494,16 млн грн. Але ВАКС відмовив у стягненні доходів з вказаних коштів та ЦП.

«За результатами розгляду колегія суддів залишила без задоволення апеляційну скаргу відповідача (Royal Pay Europe – Ред.) та задовольнила апеляційну скаргу Мін’юсту, ухваливши нове рішення в частині стягнення доходів за вказаними грошовими коштами та цінними паперами ТОВ «Royal Pay Europe», в іншій частині рішення ВАКС залишено без змін», – зазначили в АП ВАКС.

Постанова набрала законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає, заявили в суді.

12 січня 2023 р. президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про запровадження економічних санкцій до ТОВ «Роял Пей Юроп» (Royal Pay Europe) з юридичною адресою у Латвії.

Royal Pay Europe веде діяльність у сфері послуг електронної комерції, зокрема платіжних рішень.

Як повідомляло «Дзеркало тижня», за даними НБУ, фірма мала ліцензію на прийом платежів та обслуговування карткових транзакцій у європейській та британській юрисдикціях та співпрацювала з гральним бізнесом – з російським букмекером 1xBet. У вересні 2022 року Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей анулювала ТОВ «ТБК» дві ліцензії на проведення азартних ігор під брендом 1xBet: казино в мережі Інтернет та букмекерська діяльність.

25 грудня 2023 р. Мін’юст подав до ВАКС позов про стягнення з Royal Pay Europe активів вартістю понад 1,8 млрд грн.

Наприкінці червня 2024 р. в Державному бюро розслідувань повідомили, що в управління Національному агентству з питань виявлення активів (АРМА) передано понад 1,9 млрд гривень з рахунків компанії-нерезидента ТОВ «Роял Пей Юроп» (Sia Royal Pay Europe).

Передача грошей відбулася за результатами розслідування ДБР фактів заволодіння понад 30 млн EUR, виділеними іноземними банками одній з українських комерційних банківських установ.

У ході слідства ДБР виявило, що організатори під час воєнних дій на Харківщині спробували переоформити права власності на нерухомість одного з українських банків, що перебуває у процедурі ліквідації. Майно вартістю 360 млн грн., розташоване у Харкові, було передано в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Але у результаті дій зловмисників новими господарями нерухомості стали іноземні компанії, бенефіціарними власниками яких є громадяни рф. Ці бізнес-структури перебувають під санкціями РНБО. Нерухомість арештували, щоб повернути в управління Фонду.

Складовою оборудки стало перерахування українському банку 30 млн EUR.

«Протиправну схему організовано та фактично реалізовано із використанням реквізитів компанії Sia Royal Pay Europe. Саме через неї власники бізнесу виводили зароблені кошти у Європу. Фактичним бенефіціарним власником компанії є громадянин країни-агресора, пов’язаний із російським букмекером 1XBET», –  заявили в ДБР.

Власниками 1xBet називають трьох росіян: Романа Семіохіна, Сергія Каршкова та Дмитра Казоріна. За даними Forbes.ua, Сергій Каршков помер у 2023 році.

*

Top