Нова технологія на основі наночастинок целюлози може ефективно очищати воду від барвників

Для каталізації процесу потрібне тільки сонячне світло

Дослідники розробили новий метод ефективного видалення до 80% шкідливих барвників із забрудненої води, повідомляє видання Innovation News Network.

Команда під керівництвом експертів із Технічного університету Чалмерса (Швеція) очистила забруднену воду за допомогою матеріалу на основі целюлози. Ця розробка потенційно може допомогти вирішити проблему з викидами текстильною промисловістю токсичних барвників у водойми.

Стаття, де детально описуються переваги цієї технології, була опублікована в Industrial & Engineering Chemistry Research.

Спираючись на важливість чистої води для життєдіяльності людини, команда зосередилася на нових способах використання целюлози та продуктів на основі деревини. Група під керівництвом Гуннара Вестмана, доцента органічної хімії університету Чалмерса, розробила технологію, яка може легко очищати забруднені води.

Розробники звернули увагу на нанокристали целюлози. Вони мають надзвичайну адсорбційну здатність, і вчені знайшли спосіб використовувати їх у процесі очищення води.

Дослідження провели у співпраці з Малавійським національним технологічним інститутом Джайпура в Індії, де забруднена вода є широко поширеною проблемою.

Метод не потребує застосування певного тиску чи підвищеної температури. Потрібно тільки сонячне світло для каталізації процесу.

Наразі лабораторні дослідження промислової води показали, що за допомогою нового методу видаляється понад 80% барвників.

Гуннар Вестман також бачить можливість використання нанокристалів целюлози для очищення води від інших шкідливих речовин, а не тільки від барвників.

У попередньому дослідженні група показала, що забруднювачі, в складі яких є шестивалентний хром, та які поширені у стічних водах к відходи гірничодобувної, шкіряної та металургійної промисловості, можна успішно видалити за допомогою подібного типу матеріалу на основі целюлози. Група також вивчає, як ця технологія може сприяти очищенню від залишків антибіотиків.

*

Top