Заява про не пов’язаність учасників допоможе уникнути масових змов на аукціонах по надрам – Міндовкілля

У Міндовкілля та Держгеонадра ніяк не впливають на ситуацію у видобувній галузі щодо антиконкурентних дій на державних тендерах

За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, 4 липня 2023 року Кабмін затвердив проєкт постанови про внесення змін у Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Постанова розроблена Міндовкілля. За даними Держгеонадра, документ був затверджений учора, 25 липня, під №749 та датою за 04.07. На момент публікації у тексті Порядку, що опублікований на сайті ВРУ, відповідні зміни ще внесені не були.

Постановою зокрема пропонується зобов’язати бізнес при реєстрації у Prozorro.Продажі подавати заяву про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону. Як зазначили у Держгеонадра, цю правку Служба запропонувала в проєкт постанови ще наприкінці квітня 2023 року.

Таку інформацію державні регулятори надали на питання Hubs.ua про те, які зміни потрібні у законодавчому полі України, щоб виправити ситуацію з масовими змовами на аукціонах Державної служби геології та надр України? Яким чином такі «зізнання» допоможуть уникати змов не уточняється.

З боку Міндовкілля наш запит прокоментував заступник міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко, з боку Держгеонадра – голова Роман Опімах. Свої відповіді на це та інші проблемні питання журналістів обидва чиновники надали як під копірку, в основному дублюючи цитати з нормативно-правових актів без висвітлення своєї позиції по суті (скани запиту та відповіді держорганів див. у кінці тексту).

Серед іншого чиновники зазначили, що Міндовкілля та Держгеонадра не володіють інформацією про притягнення Антимонопольним комітетом України до відповідальності учасників за змову в аукціонах з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Також вони не озвучили власної думки щодо того, чому виникла ситуація з масовими змовами. А перевіряти факти їх виникнення державні регулятори не будуть, адже це не входить у їх повноваження.

Раніше ми писали, що Антимонопольний комітет України (АМКУ) проводить розслідування та дослідження можливих змов на 63 аукціонах Держгеонадр та інших тендерах, які стосуються видобутку родовищ.

На думку АМКУ, «питання протидії виникненню таких порушень лежить у площині формування законотворцями та регуляторами таких умов проведення аукціонів/конкурсів, які б унеможливлювали чи мінімізували можливості для здійснення порушення».

Проблема може спричинити критичні наслідки для ринку. За даними видання Nadra.ifo, є ризик того, що через змови в перспективі втратити спецдозволи можуть десятки переможців аукціонів Держгеонадр. Вже існує відповідна судова практика скасування результатів аукціонів та спецдозволів на підставі рішення АМКУ про виявлену змову. Про що Міндовкілля та Держгеонадра виявляється нічого не відомо.

Інтерес ЗМІ до цієї сфери був викликаний заявою від 18 квітня громадської організації «Геологія України» про можливу змову на п’яти аукціонах Держгеонадра з продажу спецдозволів на користування родовищами глини. За даним ГО, учасниками торгів, які відбулись 6 вересня 2022 року, були ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», колективне підприємство «Полонський завод «Маяк» (переможці аукціонів, обидва належать Валентину Шеветовському) та їх опонент ТОВ «Арт Буд Сервіс». АМКУ вже проводить дослідження щодо цих аукціонів.

За даними «Геологія України», дані учасники є пов’язаними особами. У якості доказів можливої змови (зв’язків між учасниками, їхньої комунікації один з одним) у ГО навели інформацію, що усі три компанії під час подачі заявки та проведення аукціонів на Прозорро.Продажі заходили до особистого кабінету електронного майданчика зі спільних IP-адрес.

Також IP-адреса, з якої «Арт Буд Сервіс» заходив на торги, належить хосту, який є субдоменом домену, де розміщено веб-сайт ПрАТ «Голден гейт бізнес». «Арт Буд Сервіс» є підрядником будівництва комплексу магнітного збагачення шихти польовошпатової мокрим способом для замовника – ТОВ «Майдан-Вільський кар’єр».

Валентин Шеветовський – засновник групи компаній Golden Tile Ceramic Group (виробництво керамічної плитки та видобуток глин). Група об’єднує: КП «Полонський завод «Маяк», ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», ТОВ «Майдан-Вільський кар’єр», ПрАТ «Харківський плитковий завод», ТОВ «Керамік-Арт», ТОВ «ВО «Шахтобуд», ТОВ «Террагрес», ТОВ «Голден Тайл». Він є депутатом Харківської облради від політичної партії «Блок Кернеса – успішний Харків» (був одним із її спонсорів).

Hubs.ua направив запити Валентину Шеветовському (на Golden Tile Ceramic Group) та Олександру Радченко (гендиректору «Арт Буд Сервіс») з проханням прокоментувати оприлюднену інформацію.

На момент публікації відповідей в редакцію від Валентина Шеветовського не надійшло. В «Арт Буд Сервіс» відмовились від коментарів.

У кінці червня на офіційній сторінці Golden Tile Ceramic Group у Facebook з’явилась заява, що на групу здійснюється «піар атака». У групі також повідомили, що «відносно зазначених аукціонів відкрито кримінальне провадження». По суті викладеної «Геологія України» інформації про пов’язаність з «Арт Буд Сервіс» та фактів можливої змови на аукціонах в Golden Tile Ceramic Group нічого не написали.

Пасивну публічну позицію щодо цієї проблематики зайняли і профільні народні депутати України:

— Олег Бондаренко, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування;

— Павло Якименко, голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування.

Hubs.ua направив їм запит (див. нижче скрін) ще 8 червня. Обидва народні депутати обіцяли прокоментувати ситуацію, але сподівання редакції на це виявились марними. Станом на момент опублікування даного тексту відповідей від них не надійшло.

Як зазначили у коментарі Hubs.ua у Європейській бізнес асоціації:  «Важливим завданням Держгеонадр та дотичних структур є популяризація українських надр з метою залучення іноземних інвесторів для участі в аукціонах, для промоції індустрії та її можливостей. І про ці можливості варто говорити вже».

У минулому році, в інтерв’ю інформагентству Nadra.info, керівник Держгеонадра Роман Опімах зазначив, що «потрібно побудувати систему так, щоб кожен аукціон був успішний. Саме це – показник. Успішний аукціон – аукціон, який відбудеться, про який знають всі зацікавлені… для нас важливо збільшити кількість учасників аукціонів. Це питання довіри».

Відповідь Міндовкілля на запит Hubs.ua:

Відповідь Держгеонадра на запит Hubs.ua:

Запит Hubs.ua в Міндовкілля та Держгеонадра:

Запит Hubs.ua народному депутату Олегу Бондаренку (аналогічна надіслана Павлу Якименку):

*

Top