АМКУ проводить розслідування та дослідження можливих змов на 63 аукціонах Держгеонадр та інших тендерах щодо користування надрами
Фото зі сторінки Держгеонадра у Facebook

Законотворці та регулятор повинні створити умови, які б унеможливили антиконкурентні дії, що призводять до багатомільйонних втрат бюджету

Нещодавно низка ЗМІ з посиланням на громадську організацію «Геологія України» повідомила про можливу змову на п’яти аукціонах Державної служби геології та надр України (Держгеонадра) з продажу спеціальних дозволів на користування надрами – родовищами глини. За даним ГО, учасниками торгів, які відбулись 6 вересня 2022 року, були ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», колективне підприємство «Полонський завод «Маяк» (обидва належать Валентину Шеветовському) та ТОВ «Арт Буд Сервіс».

Як зазначили в ГО:  «через можливу змову учасників зазначених аукціонів – порушення законодавства про захист економічної конкуренції – державний бюджет міг недоотримати мільйони гривень».

Голова АМКУ Ольга Піщанська у відповідь на запит Hubs.ua підтвердила, що Північним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України (АМКУ) проводиться дослідження щодо аукціонів, зазначених у заяві ГО «Геологія України».

Також згідно з листом держоргану проблема ефективності використання українських надр носить масовий характер: загалом Комітет проводить розслідування та дослідження про можливу змову під час проведення 63 аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та торгів щодо оформлення права користування на земельні ділянки під свердловинами (див. нижче скрін відповіді АМКУ, також відповідь можна завантажити тут).

Зокрема, розглядається 4 справи загалом по 9 аукціонам та проводиться дослідження по 54 аукціонам/торгам.

За інформацію Комітету, на практиці строки проведення досліджень складають 6-24 місяці. І пояснили у чому полягають складнощі у таких справах.

«Головним аспектом доведення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів є формування доказової бази, яка, в основному, ґрунтується на непрямих доказах. Зокрема, це може бути інформація щодо наявності будь-яких зв’язків між учасниками змови, їхньої комунікації один з одним, взаємообміну інформацією під час підготовки та участі в торгах чи аукціоні, фактичне спільне здійснення господарської діяльності тощо», – зазначила Ольга Піщанська.

Нагадаємо, 18 квітня 2023 року громадська організація «Геологія України» повідомила про те, що звернулась до АМКУ з проханням перевірити правомірність дій учасників пʼяти аукціонів, проведених Держгеонадра з продажу спецдозволів на користування надрами (родовищами різних типів глин) на Закарпатті.

У кожному з п’яти торгів брали участь по два учасники. Одним з них був або ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», або КП «Полонський завод «Маяк». Вони виявились переможцями у цих аукціонах. Конкурентом цим підприємствам на кожному аукціоні виступило ТОВ «Арт Буд Сервіс».

«Дії аутсайдера аукціонів ТОВ «Арт Буд Сервіс» носили технічний характер створення вигляду конкуренції на аукціонах», – заявили в «Геології України».

У якості доказів можливої змови (зв’язків між учасниками, їхньої комунікації один з одним) у ГО навели інформацію, що усі три компанії під час подачі заявки та проведення аукціонів на «Прозорро.Продажі» заходили до особистого кабінету електронного майданчика зі спільних IP-адрес.

Також, в організації зазначають, що IP-адреса, з якої «Арт Буд Сервіс» заходив на торги, належить хосту, який є субдоменом домену, де розміщено веб-сайт ПрАТ «Голден гейт бізнес».

«Ця інформація підтверджується наявними у нас документами, а саме листами-відповідями від ДП «Прозорро.Продажі» та ТОВ «Українська енергетична біржа», – сказано у повідомленні.

При цьому, бенефіціаром «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» (переможець двох аукціонів), «Полонський завод «Маяк» (переможець трьох аукціонів) та «Голден гейт бізнес» є одна особа – Валентин Шеветовський.

Крім того, за даними ГО, «Арт Буд Сервіс» є підрядником будівництва комплексу магнітного збагачення шихти польовошпатової мокрим способом для замовника – ТОВ «Майдан-Вільський кар’єр» (бенефіціар також Валентин Шеветовський).

Валентин Шеветовський – засновник групи компаній Golden Tile Ceramic Group (виробництво керамічної плитки та видобуток глин). Група, за даними Nadra.info, контролює таких надрокористувачів: КП «Полонський завод «Маяк», ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», ПрАТ «Харківський плитковий завод», ТОВ «Керамік-Арт», ТОВ «ВО «Шахтобуд». Він є депутатом Харківської облради від політичної партії «Блок Кернеса – успішний Харків» (був одним із її спонсорів). За даними Руху ЧЕСНО, у 2021 році депутат жодного разу не відвідав засідання своєї профільної комісії та усього лише 14% сесій обласної ради, а тому є кандидатом на відкликання.

Як повідомляли ЗМІ, у 2020 році СБУ викрила незаконну схему торгівлі з тимчасово окупованим Кримом. Фігурантом справи називали «Харківський плитковий завод» Шеветовського.

Hubs.ua направив запити Валентину Шеветовському (на Golden Tile Ceramic Group) та Олександру Радченко (гендиректору «Арт Буд Сервіс») з проханням прокоментувати оприлюднену інформацію. На момент цієї публікації відповідей в редакцію від них не надійшло.

На питання «які потенційні наслідки можуть настати у разі виявлення змови на подібних аукціонах» в АМКУ зазначили, що за антиконкурентні узгоджені дії накладаються штрафи у розмірі до десяти відсотків доходу (виручки) компанії від реалізації продукції за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф. В Комітеті не повідомили чи були вже накладені штрафи у таких справах.

«Водночас рішення Комітету не скасовує результати аукціонів, щодо яких велися справи… питання протидії виникненню таких порушень лежить у площині формування законотворцями та регуляторами таких умов проведення аукціонів/конкурсів, які б унеможливлювали чи мінімізували можливості для здійснення порушення», – повідомляється у відповіді відомства.

*

Top