Стартап із США перетворює океанічний пластик на будматеріали

Компанія надає в оренду обладнання для переробки відходів

Стартап ByFusion вигадав технологію виробництва будівельних блоків з океанічного пластику, у тому числі непереробленого. З них можна будувати будь-що: від парканів до автобусних зупинок, повідомляє Fast Company та designboom, передає Hubs.ua.

Компанія ByFusion була заснована у 2017 році, базується у Лос-Анджелесі. Стартап співпрацює з місіями щодо очищення океану від пластику.

На сьогоднішній день компанія переробила 103 тонни пластику. Однак має на меті переробити 100 мільйонів тонн до 2030 року, це близько чверті річного виробництва пластику в США.

Система працює практично з будь-яким видом пластику, за винятком пінопласту. Процес обробки не дає жодних відходів: 22 фунти пластику утворюють 22-фунтовий блок, про це повідомила засновниця стартапу Хайді Куява.

Блоки на 10 фунтів легші та міцніші, ніж пустотілі цементні блоки. Їх можна покрити будь-яким матеріалом або залишити відкритими, але оскільки пластик вразливий до сонячного світла, проекти із таких блоків на відкритому повітрі повинні бути покриті прозорою фарбою або покриті іншим атмосферостійким матеріалом.

Технологічний проце виглядає наступним чином, зібране сміття подрібнюється і під впливом пари і преса перетворюється на блоки розміром 40×20×20 сантиметрів. Вони називаються ByBlocks.

Команда стартапу поставила собі за мету не тільки самостійно переробляти пластик, але й продавати у всьому світі свої установки для перетворення відходів у будматеріал.

«Наша головна мета — зосередити наші установки (блоки) у кожному місті, щоб дати можливість кожному місту переробляти власні відходи», — каже Куява.

ByFusion вже співпрацює з низкою міст, включаючи Бойсе, штат Айдахо. і Тусон, штат Арізона.

Блоки для переробки бувають двох розмірів: один розміром з транспортний контейнер і може обробляти до 30 тонн пластику на місяць; інший — це підлогове обладнання, яке може переробляти понад 90 тонн на місяць.

Обладнання коштує $1,3 млн, в оренду його можна взяти за $280 тис на рік.

Команда стартапу прорахувала, що якщо до 2025 року буде встановлено 9 000 систем Blocker по всьому світу, то це дозволить досягти поставленої мети компанії у 100 мільйонів тонн.

Як повідомлялось раніше, український стартап OneNotary залучив $1,75 млн.

*

Top