Екс-керівник ОГХК сумнівається в доцільності приватизації держкомпанії в умовах війни

На думку Владислава Іткіна справа не тільки в низькій оціночній вартості активу від ФДМУ в $100 млн

Приватизація ОГХК у воєнний час є абсолютно недоцільною, – таку позицію в інтерв’ю UNN висловив екс-керівник ОГХК, експерт титанової галузі України Владислав Іткін.

На думку Іткіна, справа навіть не в низькій оціночній вартості компанії, а у тому, що із продажем ОГХК держава позбавляється можливості для проведення якісних перетворень у титановій галузі. Окрім того, що держава втратить контроль над стратегічною галуззю, вона буде позбавлена можливості побудувати потужну і надзвичайно прибуткову промислову платформу із замкненим циклом виробництва, а також не зможе забезпечувати власним титаном вітчизняний ОПК, авіа-будівництво, космічну промисловість і т. д.

«Особисто я дуже сумніваюся, що є сенс позбуватися стратегічних підприємств принаймні доти, доки немає стратегії і програми повоєнного відродження економіки, доки незрозумілою є майбутня карта розміщення продуктивних сил, доки не видно контурів подальшої індустріальної політики держави. Це усе дуже важливі речі, які формують контекст економічної діяльності та безпосередньо впливають на прибутковість активів», – вважає експерт.

За словами Іткіна, досвід грузинської приватизації, заради чого до керівництва ОГХК було залучено грузинського фахівця із приватизації добувних підприємств Дімітрі Каландадзе – не є підходящим для України.

«В нинішніх українських реаліях, більш релевантним є наш власний досвід реприватизації «Криворіжсталі», ніж суперечлива грузинська приватизація двадцятирічної давнини. Нам потрібен західний інвестор із власними ресурсами, а не російський олігархічний бізнес із державними кредитами на зовнішню експансію. Всім відомі імена тих російських компаній і олігархів котрі приймали участь у грузинський приватизації того часу – всі вони знаходяться у санкційних списках. Хіба такий досвід приватизації нам потрібно перейняти? Де тут західні стандарти та пошук провідних західних інвесторів?», – наголошує Іткін.

Щодо стартової ціни активів ОГХК, яку Фонд держмайна визначив на рівні $100 млн, то на його думку, вона також не є ринковою і адекватною.

«$100 млн – це ринкова ціна великого столичного ТРЦ, яких в Києві вже десятки. А ОГХК є унікальним стратегічним підприємством, основою нинішньої титанової галузі і ключовим елементом потенційного повного циклу титанового виробництва, якщо ставити за мету його побудову. Реальна ринкова вартість ОГХК, у разі консолідації навколо неї інших титанових активів, які є в руках у держави та замикання циклу видобутку металевого титану – буде складати понад мільярд доларів США», – вважає експерт.

*

Top