За останній тиждень запроваджено біля 70 санкцій проти росії та білорусі. Прогрес у реалізації санкцій складає 36% – аналіз KSE Institute

Санкції проти російських нафти та газу поки не розшили

Загальна кількість нових індивідуальних санкцій проти громадян рф та білорусі за період з 11 по 18 травня 2022 року становить 50. Нові санкції запровадили Австралія (+15 осіб, зокрема проти екснардепа іллі киви), Нова Зеландія (+23, зокрема проти самопроголошеного президента республіки білорусь олександра лукашенка) та Сполучене Королівство (+12, включаючи аліну кабаєву).

Про це Hubs.ua повідомили у Київській школі економіки. Аналіз був проведений аналітиками KSE Institute (аналітичний центр при школі).

«За останній тиждень союзниками України було запроваджено низку санкцій та обмежувальних заходів проти російської федерації, що охоплюють три основні сфери: індивідуальні санкції проти громадян росії, нові обмеження щодо російських державних підприємств, а також посилення експортно-імпортного контролю», – йдеться в аналізі.

Додаткові заходи проти російських державних компаній включають обмеження у оборонній, транспортній, медійній та технологічний сферах. Нові санкції проти компаній, що афілійовані з російським урядом, були введені в Австралії (13 російських ДП, включаючи ПВК Вагнера, пропагандистські медіа та 2 білоруські оборонні компанії), Новій Зеландії (3 білоруські держкомпанії) та Сполученому Королівстві (РЖД).

Щодо посилення експортного контролю та заборони на ввезення російських товарів та продуктів, Кабінет Міністрів Японії запровадив заборону на експорт в Росію передових товарів, зокрема квантових комп’ютерів, 3D-принтерів тощо.

Згідно з оцінкою KSE Institute, загальний кумулятивний прогрес у реалізації санкцій, передбачених Планом дій Групи Єрмака-Макфола, становить 36%, при цьому успішно реалізуються 15 із 42 запропонованих санкційних заходів.

Як вважають аналітики, кілька важливих санкційних напрямків потребують додаткової роботи експертів та урядів. За останній тиждень, розширення санкцій проти російських нафти та природного газу практично не відбувається, а 6-й пакет санкцій ЄС досі не ухвалено. Експерти групи Єрмака-Макфола звертають увагу на важливість додаткових санкцій, пов’язаних із транспортуванням та страхуванням російських компаній, а також щодо стримування торгівлі та інвестицій у росію.

В KSE Institute наголошують на ролі нових санкцій проти російського фінансового сектора, а саме проти Центрального банку росії, а також на важливість координації подальшої санкційної політики між союзниками.

Як повідомляв Hubs.ua, Японія обіцяє поступово ввести ембарго на російську нафту, а японський бізнес вже відмовляється від її імпорту. 8 травня 2022 року країни G7 взяли на себе зобов’язання «своєчасно та впорядковано» здійснювати подальший тиск на путіна.

*

Top