Японія обіцяє поступово ввести ембарго на російську нафту. Японський бізнес вже відмовляється від її імпорту

На роздоріжжі: як Японія припиняє співпрацю з росією в енергетичній сфері

Японії знадобиться час, щоб поступово відмовитись від імпорту російської нафти. Рішення про ембарго було прийняте країною після переговорів та домовленості про таку заборону всіма країнами Великої сімки G7. Про це сьогодні заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда повідомляє Hubs.ua з посиланням на інформагентство Reuters.

Зустріч G7, на якій у форматі відеоконференції прийняв участь президент України Володимир Зеленський, відбулась 8 травня 2022 року. На онлайн-зустрічі країни G7 взяли на себе зобов’язання «своєчасно та впорядковано» здійснювати подальший тиск на путіна. Хоча було зазначено, що такі члени, як бідна на горючі корисні копалини Японія, сильно залежать від російського палива.

«Для країни, яка сильно залежить від імпорту енергоносіїв, це дуже складне рішення. Але координація G7 є найважливішою в такий час, як зараз», – сказав Кісіда журналістам.

Разом з тим він не зміг назвати чітких термінів відмови: «Що стосується термінів скорочення або припинення імпорту (російської – Ред.) нафти, то ми будемо розглядати це після оцінки реальної ситуації».

Як пише Reuters, Японія імпортує сиру нафту з 2013 року. Країна заявила, що їй буде важко негайно припинити імпорт російської нафти, який у 2021 році склав близько 33 млн барелів (або 4%) від загального імпорту нафти Японією.

Згідно з даними аналітичної компанії Refinitiv, з середини квітня 2022 року жодне судно не завантажувало російську нафту для постачання в Японію. Всього у квітні 2022 року з росії до Японії було експортовано близько 1,9 млн барелів, що на 33% менше, ніж за той самий місяць минулого року.

Загалом у березні 2022 року Японія імпортувала 89 млн барелів нафти.

Також Японія вже заявила, що поступово відмовляється від імпорту російського вугілля, зберігаючи лише поставки зрідженого природного газу (LNG). Країна перебуває в особливо важкій енергетичній ситуації, так як раніше закрила більшість своїх ядерних реакторів після катастрофи на Фукусімі у 2011 році.

У 2021 році росія була п’ятим за величиною постачальником сирої нафти та LNG в Японію. Японський уряд і компанії володіють частками в проєктах з видобутку нафти та LNG в росії. Повністю виходити з них японський уряд та бізнес поки не спішать, так як не хочуть уступати місце для можливих китайських інвестицій. Разом з тим, про вихід з цих російських проєктів вже оголосили такі партнери як Exxon Mobil та Shell.

Раніше найбільший нафтопереробник Японії – Eneos Holdings Inc – вже припинив купувати російську нафту. Він заявив, що буде постачати сировину з Близького Сходу. Друга за величиною японська нафтопереробна компанія Idemitsu Kosan Co Ltd також повідомила, що не планує купувати російську нафту.

«Великі нафтопереробні підприємства Японії вже призупинили підписання будь-яких нових строкових контрактів на закупівлю російської нафти, і не було жодних проблем із забезпеченням альтернативних поставок», – сказав Reuters Шінья Окуда, старший керуючий директор Нафтової асоціації Японії (PAJ).

«Нафтопереробні підприємства продовжать свої зусилля з диверсифікації джерел постачання, але залежність Японії від близькосхідної нафти в короткостроковій перспективі буде зростати», – сказав він.

У 2021 році країни Близького Сходу забезпечували 93% імпорту нафти до Японії.

*

Top