В Mind назвали справу проти головного редактора видання Євгена Шпитка замовною та пояснили, що сталося
Фото: СБУ

За даними журналістів, жодним чином у цій волонтерській діяльності не були задіяні гуманітарні вантажі

5 травня у Львівській області СБУ затримала президента Міжнародного Інвестиційного Офісу, колишнього голову Управління інвестиційної політики Львівської ОДА Романа Матиса та головного редактора видання Mind Євгена Шпитка. Їх підозрюють у зловживаннях під час розподілу гуманітарних вантажів. Справа розслідується за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, здійснене організованою групою).

Про це пишуть журналісти Mind.

Вони нагадують, що інформація про це практично відразу з’явилася в декількох джерелах – телеграм-каналах і місцевих ЗМІ, а на затриманні були присутні журналісти LvivMedia.

У свою чергу Офіс генерального прокурора оприлюднив наступну інформацію: «За даними слідства, мешканці Львівщини під час воєнного стану організували незаконну реалізацію військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога. Крім того, чоловіки привласнювали добровільні пожертвування благодійників. Далі через банківські термінали та відділення кошти виводилися з рахунків».

За даними Mind, з початком широкомасштабного вторгнення росії головний редактор видання Євген Шпитко, маючи юридичну можливість виїхати за кордон (як багатодітний батько) залишився в Україні. Він почав допомагати  армії (виїжджав за кордон та повертався у волонтерських справах).

На момент початку бойових дій, коли потреба в засобах захисту для військових була найвищою, для приватних фізичних осіб було практично неможливо купувати їх напряму невеликими партіями. Для оптимізації процедур, оперативного виконання вимог регуляторів та якнайшвидшого постачання воєнної амуніції (і зокрема бронежилетів) безпосередньо до військових частин, була залучена юридична особа – «Артан Центр». Юрособа акумулювала запити від військових, добровольців, волонтерів та приватних осіб. Вона уклала договори із структурами «Укроборонпрому» на оптові партії вказаної номенклатури, пише видання.

«Зарегульованість та складність екіпірування пересічних громадян, ТРО, конкретних військовослужбовців на тлі розгортання бойових дій змусили шукати можливості, щоб прискорити та спростити процедури. Завдяки формату безповоротної допомоги на суму вартості товару та оптовим контрактам вдалося швидко налагодити адресну передачу якісних бронежилетів людям, які йшли на фронт», – пояснив директор «Артан Центр» Олег Кончаківський.

За його словами, у разі закупівлі напряму фізособами вартість спорядження збільшувалася на 20% (НДС), а також існував ризик купити неякісний або підроблений товар.

«Зауважимо, що за цим форматом працюють багато волонтерів, які закупають оптові партії спорядження та згодом передають його за донати або продають меценатам (які потім передають їх хлопцям на передову), а кошти від продажу повертають для оплати партії товару. Жодним чином у цій діяльності не були задіяні гуманітарні вантажі. Йдеться виключно про закупівлю конкретних товарів на замовлення конкретних користувачів. Товари закуповувалися за кошти замовника. У низці випадків, коли була потрібна передоплата, Євген Шпитко закладав свої власні кошти, які згодом відшкодовувались», – наголошується у публікації Mind.

За словами Олега Кончаківського, загалом це усталений зараз формат роботи  волонтерських організацій і завдяки цьому були екіпіровані сотні людей, які боронять Україну.

Як стверджують журналісти, ця діяльність не ставила собі за мету отримання прибутку. За накладними документами можна перевірити, що вхідна та вихідна ціна номенклатури відрізнялась не більш як на 4%. Ця різниця покривала витрати на логістику та банківські комісії при перерахуванні коштів. А Євген Шпитко часто за свої кошти купував та передавав на передову авто, шоломи та інше.

Співрозмовник Mind із волонтерських кіл відзначає, що сам по собі резонанс, викликаний цією справою, та явно навмисна публікація особистих даних завдали величезної шкоди волонтерському руху, представники якого зараз «завмерли і чекають, до кого прийдуть».

«Зауважимо, що справа має всі ознаки замовної, включаючи одномоментний розголос та злив інформації про її деталі анонімним телеграм-каналам», – вважають журналісти.

За їх інформацією, Роман Матис відомий послідовною критикою керівництва Львівської ОДА (нині – військової адміністрації) та особисто її керівника Максима Козицького. Mind не є стороною цього конфлікту, однак був про нього проінформований. Нещодавно виданням було опубліковано матеріал, в якому проаналізовано можливий конфлікт інтересів Максима Козицького під час виявлення російського бізнесу на території області, через опосередкований зв’язок партнерів його батька, Зіновія Козицького, із структурами «газпрому».

За даними Mind, на затриманні Романа Матиса та Євгена Шпитка були присутні представники видання LvivMedia, бенефіціарним власником якого, згідно з даними сервісу opendatabot, є Зіновій Козицький.

*

Top