Резолюция ООН: терроризм в виде гибридных войн стал угрозой для государств

Депутат о том, почему резолюция – дипломатическая победа Украины, создающая основу для пересмотра Глобальной контртеррористической стратегии (укр.)

Народний депутат Ярослав Москаленко

Народний депутат Ярослав Москаленко

3-14 лютого у Штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку відбулися парламентські слухання на тему «Синій світ: Збереження океанів, захист планети, забезпечення благополуччя людини в рамках Порядку денного – 2030», у якому взяла участь українська делегація у складі народних депутатів Анатолія Диріва, Ярослава Москаленка і Володимира Ар’єва. Візит відбувся на запрошення Президента Міжпарламентського Союзу Сабера Чоудхурі та Голови 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Пітера Томпсона. Питання порядку денного цих слухань були присвячені досягненню Цілей сталого розвитку у частині збереження і сталого використання океанів, морів і морських ресурсів.

Разом з тим, 13 лютого у тій же будівлі у рамках українського головування в Раді Безпеки ООН відбулися відкриті дебати РБ на тему «Захист критичної інфраструктури від терористичних атак». Головував на засіданні міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Таким чином, користуючись нагодою, делегація Верховної Ради змогла відвідати цей захід. За підсумками засідання РБ ООН одностайно ухвалила першу в історії резолюцію щодо захисту критичної інфраструктури від терористичних загроз, ініціатором якої виступила Україна.

Hubs пропонує політикам, політологам, економістам, фінансистам, спеціалістам висловлювати думки щодо міжнародної політики та по іншим питанням у форматі колонок, інтерв’ю, коментарів на сторінках нашого видання.

Про те, чому резолюція ООН важлива для України з огляду на тривалу війну на Донбасі, свій погляд висловлює Ярослав Москаленко, народний депутат, голова депутатської групи «Воля народу»:

Перебуваючи з робочим візитом в Нью-Йорку в Штаб-квартирі ООН, став свідком історичної події в нинішній дипломатичній боротьбі України. Під час місяця головування України у Раді Безпеки ООН була прийнята резолюція 2341 щодо захисту критичної інфраструктури від терористичних загроз.

В чому її важливість? Пам’ятаю, який жах охопив Україну нещодавно під час прицільного обстрілу з установок «Град» житлових районів Авдіївки. Пошкодження ліній електропостачання призвело до того, що 20 тисяч жителів, об’єкти соціальної інфраструктури міста при температурі -20С залишилися без електроенергії і опалення. Під час обстрілу Авдіївки очевидним наміром було завдати шкоди саме цивільному населенню. Як і у випадку зі збитим в 2014 році з російського «Буку» пасажирським літаком MH-17, коли загинуло 298 чоловік.

Ці та інші свічення того, що Росія не відмовляється вдаватися до терористичних актів, добре відомі країнам-членам ООН. Перебуваючи 13 лютого на засіданні Ради Безпеки, мені вдалося особисто відчути в залі атмосферу підтримки нашої держави. Резолюція не викликала незгоди з боку постійних членів РБ з правом вето. Було враження, що Україна таки зуміла передати свій біль, змусивши усіх присутніх дослухатися до себе. Треба віддати належне і нашому зовнішньополітичному відомству у напрямку забезпечення в Україні миру і відстоювання національних інтересів. Хоча, безперечно, це є спільна справа і парламентарів, і урядовців.

Ініціатором резолюції ООН 2341 виступила Україна, співавторами – 45 країн-членів ООН. І тепер найважливіше, що резолюція є обов’язковою до виконання всіма членами Організації Об’єднаних Націй. Чотирнадцять її пунктів в контексті забезпечення миру та безпеки несуть наголос на системному підході в боротьбі з тероризмом на національному, регіональному та міжнародному рівнях. При цьому підкреслюється, що саме узгодженість та скоординованість світового співтовариства в даному питанні є ключем до успіху в досягненні мети.

Moskalenko_OON

Ярослав Москаленко: резолюція ООН має стати поштовхом для прийняття відповідних змін і в українському законодавстві

Чому резолюцію 2341 необхідно було ухвалити? У 2006 році Генеральною асамблею ООН було прийнято Глобальну контртерористичну стратегію. Час від часу вона актуалізується, аби відповідати викликам сучасності. Остання, четверта редакція стратегії відбулася у 2014 році. Однак на сьогодні і вона втратила актуальність, адже не враховує гібридної війни проти нас з боку Російської Федерації, анексію Криму та конфлікту на Сході України. Прийнята резолюція створює необхідне підґрунтя у руслі перегляду Глобальної контртерористичної стратегії, яке має відбутися вже цього року.

На своєму засіданні Рада Безпеки ООН вкотре наголосила на повазі до суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності усіх держав, фактично вказавши на те, що сучасний тероризм є реальною загрозою не тільки для окремої групи громадян, а для державних утворень. Було наголошено на тому, що тероризм у будь-яких формах і проявах є однією із найбільших небезпек для підтримки миру в світі.

Вважаю, що резолюція ООН має стати поштовхом для прийняття відповідних змін і в українському законодавстві. Це завдання для спільної роботи Верховної Ради та Кабінету міністрів. Адже нам теж потрібно провадити системні заходи з попередження і захисту критичних інфраструктурних об’єктів від терористичних атак. Останні події в енергетичній сфері України тому явний доказ.

Публикации в разделе Дискуссии в формате «Колонка» отображают мнение исключительно автора текста, указанного в начале статьи. Позиция автора колонки может не совпадать с точкой зрения редакции Hubs. Издание оставляет за собой право публиковать мнение других авторов по изложенным в данной статье темам.

*

Top