Офіс Генпрокуратура підтримує американський фонд ACP, який передає портову інфраструктуру України росіянину – фігуранту розслідування СБУ

У прокуратурі вважають фонд Argentem Creek Partners – потерпілим

Низка державних органів відмовились коментувати заяви регіонального директора американського хедж-фонду Argentem Creek Partners (ACP) Джона Паттона щодо зустрічей з чиновниками, які пообіцяли йому підтримку у господарському конфлікті.

Такий висновок можна зробити з результатів опитування, проведеного Hubs.ua.

У лютому 2024 року Джон Паттон, коментуючи виданню Latifundist перебіг господарського конфлікту з холдингом GNT Group про повернення боргу, дослівно заявив:

«Українська влада знає про нашу справу і зацікавлена допомогти. …є інтерес з боку Офісу Президента. Ми мали численні зустрічі, під час яких керівники Офісу висловили свою чітку підтримку тому, щоб іноземні інвестори могли захистити свої інтереси в Україні. Ми побачили чіткий намір з боку Офісу Генерального прокурора забезпечити ретельне та ефективне розслідування кримінальних справ щодо дій Грози та Науменка. Ми в суді цілий рік і цей процес був дуже тривалим, може вплинула війна чи якісь інші фактори. Важливо, що ми завершуємо цей процес за підтримки держави Україна…».

Hubs.ua писав, що у цій справі прослідковується корупційний слід у вигляді адміністративного тиску на користь ACP.

У листопаді 2022 року народний депутат, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив «Українській правді», що зустрічався у Відні з ACP. А також мав зустріч з Дмитром Фірташем (DF Group). Все це він начебто робив у статусі голови Наглядової ради UkraineInvest (так звана «інвестняня»). Але в UkraineInvest прокоментували, що нічого не знають про цю зустріч.

За нашими даними, на зустрічі Арахамії з представниками DF Group у Відні обговорювалась можливість передачі компанією Argentem стивідорного активу GNT Group (зерновий термінал в Одеському порту) під контроль Фірташа. Тобто, український холдинг, ймовірно, намагались «поділити» ще до того, як ACP у грудні 2022 р. раптом заявив про примусове стягнення кредиту з GNT. Фірташ начебто на пропозицію не пристав. Детальніше про кредитну суперечку тут.

Юридичні інтереси ACP представляють адвокати юркомпанії Hillmont Partners, засновники якої пов’язані з партією «Слуга народу». Є зв’язки юркомпанії з львівською судовою системою, де розглядається більшість судових спорів у цій суперечці.

Ми надсилали запит пану Арахамії з проханням, що саме він обговорював на зустрічі у Відні з ACP. Але він не виявив бажання спілкуватись на цю тему.

Редакція зацікавилась заявою Паттона про втручання влади у господарський конфлікт на боці однієї зі сторін з огляду на попередні прояви корупції у суперечці. Hubs.ua направив запити в Офіс Президента, Офіс Генерального прокурора, Національну поліцію та в Argentem Creek Partners з проханням прокоментувати: коли та з ким з державних посадовців зустрічався фонд, про що йшла мова, яку саме підтримку у конфлікті та у кримінальних справах обіцяли чиновники?

Офіс Президента та Argentem Creek Partners, як і раніше Арахамія, не захотіли відповісти на питання. В ОГПУ та Нацполіції просто згадали про те, що ведеться кримінальне провадження щодо цього конфлікту, але не захотіли коментувати свої зустрічі з Паттоном (див. у кінці тексту скріни відповідей). Разом з тим з відповіді ОГПУ випливає, що прокуратура дійсно підтримує у цьому конфлікті Argentem.

«Повідомляємо, що за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 22.12.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 206, ч. 1 ст. 388, ст. 356, ч. 2 ст. 205-1 Кримінального кодексу України, за фактами шахрайського заволодіння грошовими коштами американських інвесторів, незаконних дій із заставним майном та легалізації коштів, отриманих внаслідок вчинення злочинів.

Юридичну особу – іноземний фонд, про який Ви згадуєте у своєму запиті,  визнано потерпілою у кримінальному провадженні…», – йдеться у листі-відповіді Офісу Генпрокурора.

Нещодавно ЗМІ повідомили, що кредитор Argentem намагається передати зерновий термінал холдингу GNT Group (компанія «Олімпекс Купе Інтернейшнл») в Одеському морському торговельному порту під контроль росіянина Важа Джаши.

Останній фігурує у кримінальному провадженні СБУ за статтею 110-2 кримінального кодексу України – фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів території або державного кордону України.

*

Top