ЄБРР та МФК нададуть кредит $435 млн телекомунікаційній групі Datagroup-Volia-lifecell

Частина кредитів покривається гарантіями, наданими урядом Франції та Євросоюзом у рамках Ukraine Investment Framework

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародна фінансова корпорація (МФК) нададуть $435 млн (по $217,5 млн від кожної організації) у формі довгострокового боргу для підтримки проєкту двох українських телекомунікаційних груп lifecell та Datagroup-Volia. Компанії нещодавно об’єдналися та утворили нову групу Datagroup-Volia-lifecell (DVL).

Фінансування здійснюється за підтримки Європейської Комісії (ЄК) та уряду Франції, повідомляють в ЄБРР.

Мажоритарна частка у групі Datagroup-Volia-lifecell належить французькому телекомунікаційному інвестиційному холдингу NJJ, власником якого є інвестор Ксавє Ньєль. Партнерами NJJ є Horizon Capital – фонд прямих інвестицій у країнах Європи, що розвиваються, та колишній генеральний директор Datagroup-Volia Михайло Шелемба, який став генеральним директором нової групи.

Очікується, що ця транзакція дозволить новому телеоператору забезпечити мобільний зв’язок для 10 млн абонентів, а також фіксований широкосмуговий доступ в Інтернет для близько 4 млн домівок.

«Проєкт також сприятиме відновленню телекомунікаційного сектору, який з початку російського вторгнення зазнав пряму шкоду і збитки, що оцінюються відповідно у $1,9 млрд і $750 млн», – зазначають в ЄБРР.

Частина кредитів ЄБРР та МФК покривається гарантіями, наданими урядом Франції та Європейським Союзом у рамках Ukraine Investment Framework.

Проєкт Ukraine Investment Framework – друга компонента плану Ukraine Facility — UF (Pillar 2) обсягом 9,3 млрд EUR, з яких 7,8 млрд EUR гарантій та 1,5 млрд EUR грантового фінансування. Фактично представляє собою раду, яка затверджує транзакції або на основі окремих проектів (гарантії та фінансування), або на основі портфеля проєктів, та забезпечує їх відповідність плану UF. Очікується, що завдяки комплексним інструментам розподілу ризиків, змішаному фінансуванню та грантам UIF сприятиме залученню до 40 млрд EUR в українську економіку.

Ukraine Facility – програма фінансової підтримки України від Європейського Союзу на 50 млрд EUR у 2024-2027 роках, які спрямовані на фінансування державного бюджету України, стимулювання інвестицій, а також технічну підтримку в реалізації програми.

З лютого 2022 року ЄБРР інвестував 5 млрд EUR в українську економіку. Передусім інвестиції пішли на підтримку енергетичної безпеки, інфраструктури, продовольчої безпеки, у торгівлю та приватний сектор. Рада керуючих ЄБРР ухвалила збільшення капіталу банку на 4 млрд EUR, яке дозволить підтримувати обсяг інвестицій на поточному рівні в умовах війни.

ЄБРР – багатосторонній банк, який підтримує розвиток приватного сектору та підприємницьких ініціатив у 36 країнах на трьох континентах. Банк належить 73 країнам, ЄС та ЄІБ.

Група компаній DVL – це телекомунікаційна платформа, що об’єднує бренди Датагруп, Volia і lifecell та пов’язані з ними компанії. У вересні 2024 року NJJ Holding під керівництвом французького інвестора Ксав’є Ніеля завершила придбання цих компаній, створивши нового гравця на українському телекомунікаційному ринку.

*

Top