У Німеччині пояснили зупинення сертифікації Північного потоку-2

В МЗС Німеччини визнали, що питання запуску ПП-2 має геополітичний характер

Сертифікацію газопроводу Північний потік-2 зупинили через його невідповідність вимогам Євросоюзу. Про це заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок в інтерв’ю італійській газеті La Stampa, опублікованому в понеділок, 10 січня, пише Корреспондент.

«Наш федеральний уряд чітко вказав в угоді про коаліцію, що енергетичні проекти в Німеччині повинні відповідати європейським вимогам, що поширюється і на Північний потік-2. Але поки що цього немає, тому процес сертифікації припинено», — заявила глава МЗС ФРН.

Бербок також наголосила, що питання про запуск Північного потоку-2 має геополітичний характер. Вона підтвердила, що нинішній уряд Німеччини поділяє підхід, закріплений у спільній декларації зі США, згідно з яким «щодо Росії будуть вжиті ефективні жорсткі заходи разом із європейськими партнерами у разі використання Москвою енергетики як зброї або будь-яких агресивних дій в Україні».

При цьому глава МЗС ФРН вважає, що «політична відповідальність полягає у тому, щоб забезпечити всім у Європі – незалежно від рівня доходів – електрику та опалення».

«Тому необхідно зміцнити європейську енергетичну незалежність», – вважає вона.

Тим часом, посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що Німеччина має остаточно відмовитися від запуску газопроводу Північний потік-2. Таку думку він висловив в інтерв’ю медіагрупі Funke.

За його словами, США і Європі необхідно вжити жорстких превентивних заходів проти Росії, замість того, щоб чекати, поки піде ескалація в їхніх відносинах. «Остаточна відмова від газопроводу Північний потік-2 має бути частиною цього каталогу», — вважає він.

Крім того, Мельник закликав німецький уряд сприяти вступу України до НАТО та Європейського Союзу.

Як повідомлялось раніше, суд у Німеччині відхилив позов екологів щодо «Північного потоку-2».

*

Top