Вчені дослідили та запропонували технологічну модель того, як збільшити опріснення води у промислових масштабах

Пропонується збирати та опріснювати випаровування океану

Вчені з Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн (США) запропонували новий метод опріснення океанічної води, який може значно масштабувати цей процес та дозволить використовувати фактично необмежені запаси прісної води. Про це повідомляє видання ScienceAlert.

Дослідження опубліковано в Scientific Reports. Університет Іллінойсу в Урбана-Шампейн (University of Illinois at Urbana-Champaign, UIUC) – найбільший з кампусів Університету Іллінойсу.

Загальновідома проблема – людство відчуває дефіцит прісної води, і він зростає. Одним із невикористаних джерел води є водяна пара над океанами, запаси якої майже безмежні. В новому досліджені вчених йдеться про те, як можна використовувати спеціальні збиральні конструкції для перетворення цієї пари на питну воду.

Зокрема, дослідники презентували схему такої установки, яка імітує природний кругообіг води, у процесі чого відбувається транспортування зібраного пару та її конденсація в прісну воду (див. нижче фото). Попередньо розмір такої установки може складати приблизно 210 м у ширину та 100 м у висоту (приблизно як висота великого круїзного лайнера).

Технологія працює так: вологе океанічне повітря транспортується до установки на берегу, в якій системи охолодження конденсують зібрану водяну пару в опріснену рідину. Все це може працювати на відновлюваній енергії вітру або сонця.

Вчені поки не розкривають подробиць дизайну даної конструкції, але у ході досліджень вони узагальнили цифри щодо можливості потенційно вилучати певну кількість води в таких установках. Дослідження проводились в 14 дослідницьких центрах по всьому світу. Лише одна з таких конструкцій може задовольнити середньодобову потребу у питній воді приблизно 500 тис. людей Це може стати суттєвим доповненням до існуючих опріснювальних установок, які вже працюють у багатьох місцях по всьому світу.

Команда зазначає, що запропонована система може опріснювати воду без шкоди для екосистеми чи навколишнього середовища.

У рамках свого дослідження вчені також розглянули потенційні вплив на роботу системи через зміну клімату. Вони дійшли висновку, що їхня система буде стійкою навіть при глобальному потеплінні та збільшенні кількості посушливих територій. Кліматичні прогнози показують, що потік океанічної пари лише збільшуватиметься з часом, забезпечуючи ще більше запасів прісної води. Отже, ідея, яку пропонують дослідники, можна успішно реалізувати в умовах зміни клімату.

*

Top