В США завершили пілотні випробування технології обмеження руху авто зі сп’янілими водіями

Система виявляє та вимірює алкоголь у диханні водія

Управління транспортних засобів штату Меріленд (MDOT MVA, США) нещодавно завершило пілотні випробування в рамках проєкту з розробки технологій, які запобігають аваріям, спричиненим п’яними водіями. Про це повідомляє видання The Southern Maryland Chronicle.

Пілотна програма реалізована у партнерстві з ініціативою Driven to Protect Initiative. Дослідники збирали дані під час дорожніх випробувань для удосконалення системи виявлення алкоголю у водіїв, яку можна буде встановити в авто та зробити безпечнішим дорожній рух для всіх його учасників.

Driven to Protect Initiative – це проєкт державно-приватного партнерства, в рамках якого розробляють нову технологію виявлення алкоголю. Проєкт відомий під назвою – Система виявлення алкоголю у водія для програми безпеки (The Driver Alcohol Detection System for Safety Program). Фінансується в основному федеральним урядом. Підтримується Автомобільною коаліцією з безпеки дорожнього руху (представляє провідних світових автовиробників), Національним управлінням безпеки дорожнього руху США (NHTSA) та MDOT. Проєкт спрямований на розробку пристроїв, які автоматично виявлятимуть випадки, коли концентрація алкоголю у крові водія перевищує допустиму дозу.

Система вимірює рівень алкоголю у повітрі під час дихання водія. Невеликі датчики, вбудовані в панель автомобіля, аналізують молекули дихання за допомогою інфрачервоного світла. Якщо рівень алкоголю у повітрі перевищує певний діапазон, система блокує рух автомобіля. Датчик можна запрограмувати на різну чутливість: від «нульових» показників для водіїв-підлітків до дозволеної (очевидно, в США) концентрації алкоголю в 0,08%.

У 2019 році цю технологію встановили на восьми автомобілях MDOT MVA. Зібрано 93558 проб протягом 5230 годин. Дорожня пілотна програма надала цінну інформацію про те, як технологія витримує щоденне використання, зміни погоди та інші фактори.

За даними NHTSA, приблизно одна третина всіх смертельних випадків ДТП у США пов’язана з діями сп’янілих водіїв. Це у середньому становить понад 10 тис. осіб щороку. У штаті Меріленд щороку у середньому реєструється понад 500 смертельних випадків, третина з них пов’язана з керуванням у нетверезому стані.

За даними Інституту страхування безпеки на дорогах та Інституту даних про втрати на дорогах, впровадження технології виявлення алкоголю може щорічно рятувати приблизно 9400 життів.

*

Top