Австралійські вчені розробили революційну технологію виявлення наземних мін
Прототип міношукача

Спосіб розмінування схожий з МРТ в медицині

Національне наукове агентство Австралії розробило нову технологію виявлення наземних мін. Як стверджують в Державному об’єднанні наукових і прикладних досліджень (CSIRO), їх пристрій швидший і надійніший, ніж звичайні металошукачі.

Про це пише видання VOA News.

Під час розробки цього пристрою було використано технологію магнітного резонансу, яка може ідентифікувати молекулярну сигнатуру вибухівки, котра використовується в наземних мінах. На відміну від сучасних металошукачів, технологія не виявляє кришки від пляшок, уламки чи інші не металеві предмети, заощаджуючи час і зусилля командам з розмінування.

Подібна технологія з використанням коротких імпульсів радіохвиль допомагає в гірничодобувній промисловості відрізняти цінну руду від звичайної породи.

Вчений CSIRO Девід Мільяк сказав, що цей пристрій також має схожість із МРТ (магнітно-резонансна томографія), але методи пошуку, які вони використовують не вимагають задіяння такого великого магнітного поля. Під час пошуку мін використовуються лише радіохвилі.

Наукове агентство Австралії планує надати доступ до застосування своєї технології у 2024 році. Як каже Девід Мільяк метод будуть використовувати гуманітарні неурядові організації, такі як HALO Trust, які здійснюють розмінування по всьому світу.

За оцінками, понад 100 мільйонів мін було розкидано у понад 60 країнах, спричиняючи близько 6500 жертв щороку.

Як заявив у квітні 2023 року начальник управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міноборони Руслан Берегуля, в Україні від початку широкомасштабного вторгнення рф від мін загинули 124 людини (6 дітей), 286 людей отримали поранення (33 дитини).

*

Top