Вперше в Україні музей створив NFT-колекцію

Твори з колекції Національного художнього музею України “оживуть” в NFT-форматі на платформі STAMPSDAQ

1 лютого розпочинається продаж ліцензованих NFT-токенів Національного художнього музею, який вирішив йти в ногу з часом і створив власну NFT-колекцію. Про це повідомляється на сторінці музею в Facebook, передає Hubs.ua.

Партнерами NAMU став естонський стартап, що спеціалізується на створенні блокчейн-ринку для криптофілателії та криптомистецтва STAMPSDAQ.

“NAMU завжди в авангарді сучасних музейних практик, тому для нас важливо, що наш музей перший в Україні, який наважився створити NFT-колекцію. Думаю, що чи не найбільшу роль в цьому проєкті відіграє «додана вартість» цифрового мистецтва в форматі NFT – анімовані ефекти, які допомагають розкрити контекст написання твору, але водночас викликають бажання прийти до музею і побачити оригінал на власні очі», — розповіла Юлія Литвинець, генеральний директор Національного художнього музею України. tweet

Ексклюзивне цифрове мистецтво в NFT-форматі буде доступне в 5-ти ступенях рідкісності на торговому майданчику STAMPSDAQ. Спочатку продаватимуть NFT-токени за мотивами творів Олександри Екстер, Всеволода Максимовича, Олександра Мурашка та Петра Рибки. Ціна одного NFT-токену коливатиметься від 25 до тисячі доларів США на первинному ринку залежно від категорії рідкісності та аукціонного попиту.

Дизайнери розробляли їх понад три місяці, намагаючись надати кожному неповторності завдяки анімаційним і звуковим елементам.

“Співпраця нашої компанії з Національним художнім музеєм України є тільки першим кроком в реалізації масштабного проекту трансформації художньої спадщини України в цифровий формат NFT. Протягом кількох наступних років сотні музейних творів України стануть доступні в NFT форматі і запропоновані колекціонерам з усього світу на торговому майданчику STAMPSDAQ”, — заявив Андрій Шаповалов, CEO стартапу STAMPSDAQ. tweet

Щоб отримати повний доступ до STAMPSDAQ, новим користувачам потрібно авторизуватися на сайті за допомогою власного криптогаманця (MetaMask, CoinBase, WalletConnect, Fortmatic).

До речі, NFT-колекція Національного художнього музею поповнюватиметься щодва тижні. Із другої половини лютого планується випуск серії NFT-арту за мотивами творів Миколи Пимоненка – автора багатьох картин на сільську та міську тематику («Київська квіткарка» (1908), «Ідилія» (1908) та ін.).

Нагадаємо, раніше Hubs.ua писав про те, що український стартап випустить африканську колекцію NFT-марок.

*

Top