В Україні добровільно задекларували активи на 1,3 млрд грн

Податкова амністія триває вже 5 місяців

У рамках кампанії одноразового декларування на сьогоднішній день українці задекларували активи вартістю 1,3 млрд грн. Про це повідомляється на офіційному сайті Державної податкової служби України, передає Hubs.ua.

Сума задекларованого до сплати збору склала 79,1 млн грн.

ДПС також звертає увагу на те, що 1 березня 2022 року завершується період одноразового (спеціального) декларування іноземних активів за пільговою ставкою 7 %. Далі вона складатиме 9 % аж до завершення кампанії.

Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном.

Одноразове добровільне декларування доходів є правом, а не обовʼязком громадянина. Декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через Електронний кабінет.

До подання одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній або іноземній валютах на спеціальному рахунку, що може бути відкритий в банках України.

Загалом, якщо розмірковувати про результати цього експерименту, то ми вже писали про те, що вони можуть бути або сприятливими або ні. Так, у юридичній економічній доктринах (Malik and Schwab, 1991) виділяється цілий перелік «наріжних каменів» для податкової амністії.

Через недовіру до законодавця та влади в цілому – у сумлінних платників податків можуть виникнути очікування нових амністій і стимули до подальшого ухилення від податків. При цьому при масовому ухилянні від податків законодавець буде вимушений все більш схилятися до проведення нових амністій. Яскравий приклад податкові амністії в Індії (Das Gupta, Mookherjee, 1995);

Амністія посилає суспільству негативний сигнал про те, що податкові органи не здатні забезпечити збирання податків;

Амністія не завжди може вплинути на тих, у кого були причини ухилятися від податків раніше. При цьому несправедливість амністії може негативно вплинути на ставлення сумлінних платників податків до податкової системи. І до речі, це один з аргументів експертів МВФ, які часто виступають проти податкових амністій.

Наприклад, кілька податкових амністій в Бразилії призвели до того, що платники податків зміцнилися в думці, що краще не платити податки, а чекати наступної амністії. Щоб забезпечити приплив коштів від амністій, місцева влада вимушено пішла на збільшення кількості податкових перевірок, що призвело до зростання кількості судових розглядів, і створило величезне навантаження на судову систему.

Нагадаємо, раніше Hubs.ua повідомляв про те, що спецдекларування триватиме один рік — з 1 вересня цього року до 1 вересня 2022-го.

Також ми писали, що за перші чотири місяці проведення в Україні податкової амністії українці добровільно задекларували активи на 1,12 млрд грн, наповнивши бюджет на 67,4 млн грн.

Один коментар;

  1. Steve said:

    Мене цікавить єдине: а скільки мільярдів вже задекларував Коломойський, Порошенко, Пінчук, Березенко та подібні їх олігархи (хоча вони заслуговують на назву іншими словами), які обікрали в процесі приватизації не лише нашу державу, але й увесь укроаїнський народ?!

*

Top