Українським підприємствам надали понад 18 млн куб. м

Знижку на блакитне паливо отримали виробники так званих соціально значимих товарів

За січень-лютий 2022 року для виробників соціально значущих товарів реалізовано понад 18 млн куб. м. природного газу за пільговою ціною. Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України, передає Hubs.ua.

За результатами торгів, які проводились серед підприємців- виробників соціально значущих продтоварів, реалізовано 18,2 млн куб. м газу на їхні потреби за січень-лютий. Цією процедурою скористались 256 виробників різної форми власності.

Перелік підприємств-виробників соціально значущих товарів Мінагрополітики затвердило на виконання постанови Кабміну від 12.01.2022 № 19 «Про затвердження Порядку організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість».

Серед них — виробники борошна пшеничного (КВЕД – 10.61), молока пастеризованого (КВЕД – 10.51), хліба житньо-пшеничного (КВЕД – 10.71), яєць курячих (КВЕД – 01.47), птиці (тушка куряча) (КВЕД – 10.12) та олії соняшникової (КВЕД – 10.41). Повний перелік — за посиланням.

Торги з продажу газу за пільговою ціною відбуваються на Українській енергетичній біржі.

Міненерго прийматиме заявки на придбання природного газу власного видобутку від підприємств із Переліку суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є, зокрема, виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, до 5 лютого. Заявки приймаються на березень 2022 року.

«На жаль, 2022 рік ми зустріли з різким подорожчанням енергоресурсів. Як наслідок, вітчизняні підприємства харчової промисловості зіткнулися з серйозними проблемами. Адже вартість блакитного палива – це значна частина собівартості виробництва харчових продуктів. Уряду було важливо забезпечити стабілізацію ціноутворення на соціально значущі товари: хліб, борошно, молоко, курячі яйця, птицю, олію», — зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко. tweet

Також він додав, що підприємства, які не були включені в перелік виробників соціально значущих товарів, передусім через відсутність у документах необхідного КВЕД, можуть звернутися до Мінагрополітики з відповідним запитом.

Подані заявки за потребами пільгового газу для підприємств оприлюднено на сайті Мінагрополітики.

Нагадаємо, нещодавно Hubs.ua публікував думку фінансового консультанта, СЕО Міжнародної бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM Олени Матвійчук стосовно наслідків регулювання цін на соціально значущі продукти, а також вартості газу для населення і виробників.

«Весною газ по $200-300 нами закуплено не було, а зараз спотова ціна становить $1300-1500. Утримувати для населення і виробників ціну на газ можливо лише за рахунок дотацій з бюджету, який, як відомо, не гумовий. Та навіть, якщо ціна на газ наступного року дещо знизиться, вона все одно вже ніколи не буде $200, у зв’язку зі світовим подорожчанням та міжнародною економічною кризою. Тому, коли дотації закінчаться, нас чекають різкі та неприємні новини», — зазначила експерт. tweet

Вона уточнила, що мова йде про
зменшення якості товарів та звуження асортименту – мовляв, це очікувана відповідь виробників товарів, ціни на які фіксуються урядом.

Також вона зазначила, що у країнах Європи малозабезпечені сім’ї від підвищення цін захищають іншими методами, наприклад, зменшенням ставок ПДВ на соціально значущі товари до 5-7%. Крім того, важливим залишається передбачення ціни на газ та на інші ресурси.

*

Top