Інфляція у 2022 році сповільниться до 7,7%, - прогноз НБУ

Зростання економіки пришвидшиться до 3,4%

Інфляція в поточному році сповільниться до 7,7%, але її повернення до цілі Національного банку 5% очікується наприкінці 2023 року. Реальний ВВП України за підсумками 2022 року збільшиться на 3,4%. Надалі зростання економіки пришвидшиться до близько 4% щороку. Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті за січень 2022 року, пише сайт НБУ, повідомляє Hubs.ua.

«Досягненню цілі з інфляції у 2022 році заважатиме насамперед перенесення вторинних ефектів від високих зовнішніх цін на енергоносії та продовольство. Це відобразиться на цінах широкого переліку товарів і послуг. Вагомий вплив матимуть зростання витрат бізнесу на оплату праці та коригування адміністративних цін», — сказано в повідомленні.

Нацбанк очікує, що зберігатиметься й ціновий тиск з боку країн – торговельних партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень. Інфляцію підживлюватиме й стійкий внутрішній споживчий попит. Посилення геополітичної напруженості наприкінці 2021 року – початку 2022 року також генеруватиме суттєвий тиск на ціни через курсовий канал і канал очікувань.

Натомість поступовому сповільненню інфляції, вважають в НБУ, сприятиме посилення монетарної політики НБУ. Уже в січні НБУ підвищив облікову ставку до 10% та оголосив про подальші плани щодо посилення монетарної політики. Таким чином, уже в першому півріччі 2022 року відбудеться перехід до жорстких монетарних умов. За поточним прогнозом НБУ, цикл зниження облікової ставки розпочнеться не раніше кінця 2022 року.

Серед інших важливих чинників, які сприятимуть сповільненню інфляції в Нацбанку вважають: корекцію світових цін на сировинні товари, вплив рекордних минулорічних врожаїв, вичерпання наслідків пандемії та поступове вгамування світового інфляційного сплеску.

Як наслідок, інфляція й надалі знижуватиметься і наприкінці року сповільниться до 7,7%. Утім, упродовж року інфляційна динаміка буде доволі волатильною через ефекти бази порівняння. Базова інфляція в короткостроковій перспективі також лишатиметься на рівні близько 8% через вторинні ефекти від перенесення виробничих витрат. Утім, завдяки жорсткішій монетарній політиці вона знизиться до 6% наприкінці 2022 року.

Повернення інфляції до цілі Національного банку 5% очікується наприкінці 2023 року.

В НБУ вважають, що загалом глобальне зростання інфляції є наслідком стрімкого відновлення попиту (з огляду на масштабні фіскальні і монетарні стимули) та його переорієнтації на окремі групи товарів і послуг на тлі повільного відновлення пропозиції через порушення ланцюгів виробництва та поставок.

«У 2022 році очікується погіршення умов торгівлі внаслідок зниження експортних цін і високих цін на енергетичні товари. З одного боку, зниження експортних цін, зокрема на продовольство, знизить тиск на внутрішні ціни. З іншого, ‒ зберігатиметься тиск з боку високих цін на енергетичні ресурси, а погіршення умов торгівлі позначиться на валютному каналі. Це потребуватиме проведення жорсткішої монетарної політики. У 2023‒2024 роках умови торгівлі залишатимуться майже незмінними, що матиме нейтральний вплив на монетарні рішення», — підсумували в НБУ.

Як повідомлялось раніше, НБУ прогнозує зростання цін на газ.

*

Top