Стартап Radian Aerospace отримав $27,5 млн на розробку космічного корабля
An artist’s rendering of Radian Aerospace’s fully reusable horizontal takeoff and landing, single-stage to orbit spaceplane flying over Earth.

Radian One буде орбітальним літаком горизонтального зльоту та посадки

Стартап Radian Aerospace отримав початкове фінансування у розмірі 27,5 млн доларів для розробки одноступінчатого орбітального літака (SSTO) горизонтального зльоту та посадки під назвою Radian One, — йдеться у прес-релізі Radian Aerospace, передає Hubs.ua.

Посівний інвестиційний раунд очолив венчурний фонд Fine Structure Ventures, афілійований із FMR LLC, материнською компанією Fidelity Investments. Додаткові інвестиції надійшли від EXOR, The Venture Collective, Helios Capital, SpaceFund, Gaingels, The Private Shares Fund, Explorer 1 Fund, Type One Ventures та інших.

«Багаторазова авіаційна конфігурація вимагає набагато менше інфраструктури, ніж системи вертикального запуску, і може бути повторно запущена протягом 48 годин», — пояснили в компанії.

Radian One злітає на дозвуковій швидкості з повними паливними баками і здатний забезпечити комфортний старт для екіпажу завдяки малому навантаженню. Radian One може перебувати на орбіті до 5 днів і плавно приземлятися на будь-якій злітно-посадковій смузі завдовжки 3 км. Космоліт Radian One підходить для виконання широкого спектру операцій, включаючи доставку людей та легких вантажів на низьку навколоземну орбіту (НГО).

«На сьогоднішній день не вистачає недорогого космічного транспортного рішення, яке могло б доставляти людей та вантажі до космосу і назад із високою швидкістю. Radian має хороші можливості для заповнення цієї прогалини», — сказав Бретт Роум, венчурний партнер Fine Structure Ventures.

Стартап Radian заснований у 2016 році і вже залучив близько 32 млн дол., над Radian One працює 18 штатних співробітників. Нинішній дизайн орбітального літака передбачає виведення на орбіту до п’яти осіб та 2268 кг вантажу. Загалом літальний апарат матиме вантажопідйомність близько 4,5 тонни та його оснастять трьома двигунами на рідкому паливі.

Нагадаємо український стартап InputSoft пройшов в американський акселератор Techstars та отримав $120 тисяч інвестицій під оцінку в $3 млн.

*

Top