Практика з двома пов’язаними учасниками на аукціонах по надрам існує щоб збити ціну – Спілка буровиків України
Фото з сайту Держгеонадра

Держава повинна здійснювати контроль за тим, щоб унеможливити антиконкурентні дії на торгах, всі важелі для цього є

Відсутність на аукціонах Держгеонадр з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у повному обсязі геологічної інформації щодо родовищ призводить до штучного обмеження кількості учасників та змов на цих аукціонах.

Про це у коментарі виданню «Апостроф» зазначив голова Спілки буровиків України Анатолій Вдовиченко, коментуючи питання щодо перевірки Антимонопольним комітетом України (АМКУ) змов між учасниками у понад 50 аукціонах по надрам.

«Практика, коли на аукціон виходить лише два учасники, які пов’язані між собою, існує для того, щоб збити ціну лоту. Щоб такого не було, держава повинна здійснювати контроль. А всі важелі контролю в неї є», – каже в коментарі «Апострофу» Анатолій Вдовиченко.

Як повідомляв Hubs.ua, у другій половині вересня 2023 року АМКУ призначив штрафи компаніям великої керамічної групи Golden Tile за змову на п’яти аукціонах Держгеонадр з продажу спецдозволів на користування родовищами глин на Закарпатті. Під час розгляду справ Комітет зібрав низку доказів, що свідчать про наявність узгодженої поведінки між відповідачами під час підготовки та участі в аукціонах та про господарські відносини між згаданими компаніями. На відповідачів накладено штрафи на загальну суму 680 000 грн.

У квітні 2023 року в ГО «Геологія України» заявили про змову на п’яти аукціонах з продажу спецдозволів на користування родовищами глини. Учасниками торгів, які відбулись 6 вересня 2022 року, були ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», колективне підприємство «Полонський завод «Маяк» (переможці аукціонів, обидва належать Валентину Шеветовському) та їх опонент ТОВ «Арт Буд Сервіс».

В «Геологія України» наголошують, що через порушення законодавства про захист економічної конкуренції держбюджет міг недоотримати мільйони гривень.

У якості доказів змови (зав’язків між учасниками, їхньої комунікації один з одним) у ГО навели інформацію, що усі три компанії під час подачі заявки та проведення аукціонів на Прозорро.Продажі заходили до особистого кабінету електронного майданчика зі спільних IP-адрес.

Також IP-адреса, з якої «Арт Буд Сервіс» заходив на торги, належить хосту, який є субдоменом домену, де розміщено веб-сайт ПрАТ «Голден гейт бізнес». «Арт Буд Сервіс» є підрядником будівництва комплексу магнітного збагачення шихти польовошпатової мокрим способом для замовника – ТОВ «Майдан-Вільський кар’єр».

Валентин Шеветовський – засновник групи компаній Golden Tile Ceramic Group (виробництво керамічної плитки та видобуток глин). Група об’єднує: КП «Полонський завод «Маяк», ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», ТОВ «Майдан-Вільський кар’єр», ПрАТ «Харківський плитковий завод», ТОВ «Керамік-Арт», ТОВ «ВО «Шахтобуд», ТОВ «Террагрес», ТОВ «Голден Тайл». Він є депутатом Харківської облради від політичної партії «Блок Кернеса – успішний Харків» (був одним із її спонсорів).

На запит Hubs.ua в «Голден Тайл» та «Арт Буд Сервіс» відмовились прокоментувати викладену інформацію про факти змови на аукціонах.

Як писало видання Nadra.info, рішення АМКУ щодо антиконкурентних дій на аукціонах Держгеонадр призвели до відміни результатів таких торгів. Суди вже двічі визнавали недійсними спецдзоволи, куплені у змові. За оцінкою журналістів, тепер втратити спецдозволи можуть десятки переможців аукціонів.

Всього за інформацією АМКУ станом на квітень 2023 року, Комітет перевіряв імовірну змову між учасниками у понад 50 аукціонах з продажу спецдозволів на користування надрами. За підрахунками Nadra.info, близько 2/3 всіх успішних аукціонів по надрам (які закінчились визначенням переможця) відбулися між двома учасниками. З тих аукціонів, що досліджує АМКУ на предмет змови також в 2/3 випадках грали вдвох.

У статті «Апострофу» зазначається, що єдиним органом, який займається розслідуванням змов на аукціонах з продажу надр є АМКУ і експерти закликають долучити НАБУ і прокуратуру.

Всі інші інституції – регулятори та законодавці (профільні депутати Комітету Верховної Ради) самоусунулись від проблеми. В Держгеонадра заявили, що встановлення фактів змови учасників аукціонів на користування надрами не є повноваженням Служби.

Натомість в АМКУ вважають: «питання протидії виникненню таких порушень лежить у площині формування законотворцями та регуляторами таких умов проведення аукціонів/конкурсів, які б унеможливлювали чи мінімізували можливості для здійснення порушення».

При цьому, за даними «Апострофу» представники бізнесу скаржаться на відсутність повної геологічної інформації щодо родовищ, а також на те, що Геоінформ призупинив онлайн доступ до реєстрів. В той же час частка гравців ринку за «сірими» схемами отримують більше інформації та влаштовують змови.

«Це якраз і призводить до штучного обмеження кількості учасників та конкуренції на аукціонах, тобто «гри вдвох», – наголосив Анатолій Вдовиченко.

Після скандалу з Шеветовським, Кабмін вніс зміни в постанову № 993 «Про затвердження Порядку проведення аукціону… з продажу спеціального дозволу на користування надрами». Тепер бізнес зобов’язаний подавати «заяву про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону». І Держгеонадра таким чином має перевіряти достовірність заяви.

На думку Ксенії Оринчак, виконавчої директорки Національної Асоціації добувної промисловості України, з боку держави є багато важелів зупинити змови на аукціонах.

«Аукціони на користування надрами з 2018 року стали більш прозорими, оскільки проводяться на електронних майданчиках «Prozorro.Продажі» і там є обов’язкові вимоги… Хоча в нас ще триває війна, але бізнес пожвавився, бо ми розумієм, що відновлювати країну будем ми самі. А для цього треба, щоб аукціони на користування надрами були успішними. І держава в цьому не повинна перешкоджати», – каже вона в коментарі «Апострофу».

Експерти закликають регулятор продумати спосіб дозволити аукціон з одним учасником, якщо на попередні крім нього ніхто не прийшов, ввести запобіжники проти недобросовісного бізнесу, наприклад, якщо АМКУ визнає змову – слід заборонити таким компаніям брати участь в аукціонах певний час. Також домогтися від регулятора прозорості та рівноправності при доступі до геологічної інформації та перевіряти учасників на пов’язаність.

Як зауважили в Європейській бізнес асоціації: «Важливим завданням Держгеонадр та дотичних структур є популяризація українських надр з метою залучення іноземних інвесторів для участі в аукціонах, для промоції індустрії та її можливостей. І про ці можливості варто говорити вже».

«Держава має бути зацікавлена, щоб в аукціонах приймало більше учасників, це інвестиції в видобувну галузь. А держоргани, навпаки, цьому не сприяють», – зазначає Анатолій Вдовиченко.

*

Top