Потреба України у зовнішньому фінансуванні на 20205 рік оцінюється у близько $38,4 млрд – Мінфін

У жовтні 2024 року Україна отримала $1,1 млрд від МВФ, а ЄС та США схвалили позики на майже $60 млрд

Близько $1,1 млрд від Міжнародного валютного фонду вже надійшли Україні у жовтні 2024 року. Кошти будуть спрямовані на покриття бюджетних видатків невійськового характеру. Транш отриманий після результативного п’ятого перегляду програми EFF обсягом $15,6 млрд.

Про це написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Вже розпочинаємо спільну роботу над наступним переглядом програми», – зазначив він.

Як повідомили у Міністерстві фінансів, 23 жовтня 2024 року українська урядова делегація зустрілась у Вашингтоні із керівництвом МВФ на полях Щорічних зборів Фонду та Групи Світового банку.

«Від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала понад $11,3 млрд виключно від МВФ… Важливим для нашої держави стало рішення про оптимізацію графіку траншів на 2025 рік, що дозволить залучити до державного бюджету більше коштів в рамках EFF у наступному році», – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

За останні 19 місяців функціонування програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) Україна завдяки п’яти переглядам залучила близько $8,7 млрд з передбачених $15,6 млрд.

Відтепер на 2025 рік програмою EFF передбачено до $2,7 млрд за результатами чотирьох переглядів. Початково ця сума складала близько $1,8 млрд відповідно до двох переглядів програми.

Станом на жовтень 2024 року МВФ є третім найбільшим партнером України за обсягом спрямованої фінансової допомоги (після ЄС та США).

«Потреба у зовнішньому фінансуванні на наступний рік оцінюється близько $38,4 млрд», – прокоментував Сергій Марченко показники проєкту бюджету України на 2025 рік у ході його обговорення з представниками МВФ.

Водночас 22 жовтня 2024 року Європарламент погодив надання виняткового кредиту обсягом до 35 млрд EUR, який буде погашений за рахунок майбутніх надходжень від заморожених російських активів.

Як повідомляв Hub.ua, , що 9 жовтня, Рада Європейського Союзу (ЄС) схвалила дану позику та механізм кредитної співпраці, який допоможе Україні у погашенні позик обсягом до 45 млрд EUR ($50 млрд), наданих ЄС та партнерами Групи Семи.

«Кошти від нової макрофінансової допомоги будуть надані до кінця 2025 року. Ця позика буде надана за умови подальшої відданості України дотриманню ефективних демократичних механізмів, прав людини, а також подальших політичних умов, які будуть викладені у меморандумі про взаєморозуміння. Крім того, системи управління та контролю, зазначені в Плані для реалізації програми «Ukraine Facility», а також конкретні заходи щодо запобігання шахрайству та іншим порушенням, застосовуватимуться до позики макрофінансової допомоги», – зазначили у представництві ЄС в Україні.

Наступним кроком повинно бути затвердження Радою ЄС регламенту за письмовою процедурою. Регламент набуде чинності наступного дня після його публікації в Офіційному віснику Європейського Союзу.

Також 23 жовтня стало відомо, що в межах плану з кредитування Групи Семи в США ухвалили рішення про передачу Україні $20 млрд. Нюанс в тому, що половину цієї суми планується виділити на військову допомогу. А таке цільове використання кредитних коштів потребує попереднього схвалення Конгресу США.

Як нагадали у представництві ЄС, у вересні 2024 року Єврокомісія оголосила про надання Україні Євросоюзом кредиту на 35 млрд EUR в межах плану партнерів Групи Семи щодо надання позик на суму до $50 млрд (близько 45 млрд EUR). Майбутні надходження від заморожених російських державних активів профінансують ці кредити.

Активи Центрального банку росії обсягом близько 210 млрд EUR знаходяться на території ЄС та залишаються замороженими під санкціями, накладеними через вторгнення рф в Україну у лютому 2022 року. Уряди країн-членів ЄС вирішили зберегти прибутки від цих активів й використати їх задля підтримки військових зусиль та відбудови України.

За даними Мінфіну (станом на 15 жовтня 2024 року), загальний обсяг фінансування державного бюджету України у 2024 році за рахунок позик та грантів вже склав $35,7 млрд. Мова йде про наступні джерела: військові облігації, кредити від Міжнародних фінансових організацій, двосторонні кредити та гранти.

Обсяг фінансування від міжнародних партнерів з 2022 року по 15 жовтня 2024 року склав біля $98 млрд.

Див. нижче інфографіку від Мінфіну.

*

Top