Під час Національного оборонного хакатону з кібербезпеки IT-фахівці розробляли технологічні інновації для перемоги над росією

Представлено 17 проєктів для розвитку military-tech індустрії

Наприкінці листопада в Україні відбувся National Defence Hackathon 2022 (Національний оборонний хакатон-2022), який об’єднав спеціалістів з кібербезпеки та протидії дезінформації, провідних експертів у сфері IT приватного та державних секторів. Українські фахівці разом із представниками наших країн-партнерів працювали над інноваційними рішеннями, які допоможуть Збройним Силам України здобути технологічну перевагу над росією.

Про це повідомляє АрміяInform.

Як зазначили організатори хакатону, упродовж трьох днів понад 500 ІТ-фахівців представляли 17 проєктів, які були обрані з понад 80 заявлених на участь. Учасники працювали над трьома типами завдань: технологічними, організаційно-правовими та з протидії інформаційно-психологічним операціям (PSYOPS). Зокрема, розробляли рішення для розвитку military-tech індустрії, які підсилять кібероборону держави та допоможуть ЗСУ у боротьбі з росією.

Під час події також пройшли дискусійні панелі на теми:

— Кібероборона – виклики нового домену військового протиборства

— Правовий простір кібероборони

— Протистояння на інформаційному фронті

— Масштабування українських розробок БПЛА та максимальне ефективне застосування їх на фронті.

Як розповів засновник Cyber Unit Technologies, технологічний партнер хакатону Єгор Аушев, цей захід покликаний ще більше консолідувати кібер- та IT-спільноту нашої держави, об’єднати фахівців приватного та державного секторів задля перемоги над агресором.

«Ми отримали від Збройних Сил України сотні завдань, які потрібно вирішити шляхом об’єднання кібер-,  інженерної спільноти та військових фахівців. Ми хочемо, щоб представники Ради нацбезпеки і оборони, Генерального штабу, Міністерства оборони України та інших структур побачили, які є цікаві проєкти», – сказав Єгор Аушев.

Він зазначив, що на хакатоні зібралися спеціалісти з досвідом програмування, відбиття кібератак, кібербезпеки, аналітики даних, відеопотоків та всього, що з цим пов’язано, а також фахівці з інформаційно-психологічних операцій.

Окремою темою обговорення на хакатоні був пошук шляхів взаємодії у правовій площині між кіберволонтерами та державним сектором. У світі є приклади створення так званих кіберрезервістів або комбатантів з кібербезпеки, які можуть бути залучені для роботи у державних органах у разі небезпеки.

Під час відкриття національного оборонного хакатону були присутні представники влади, силових відомств та інших організацій, які працюють у сфері ІТ, кіберзахисту та інформаційної протидії гібридним загрозам рф.

Голова підкомітету Верховної Ради з питань кібербезпеки та оборони Олександр Федієнко зазначив, що кібербезпеку потрібно удосконалювати не лише на технологічному рівні, а й на рівні закону.

«Зараз багато іде дискусій щодо кібервійськ. Кібервійська повинні бути. Я вкладаю в це питання дві компоненти: це розвідка і напад. Ми повинні мати такі війська, які будуть захищені національним законодавством, для того, щоб їх неможливо було притягнути до міжнародної відповідальності. Щоб вони мали «червону кнопку», враховуючи, що ми не маємо все ж таки ядерної зброї для того, щоб дати відповідну гідну відсіч нашому ворогу», – сказав народний депутат.

Як зазначив помічник Генсека НАТО з питань розвитку кібербезпеки Девід Катлер: «Україна бере участь у подібних ініціативах НАТО з 2017 року, і українські кіберфахівці, хакери продемонстрували неймовірні навички та талант, отримавши нагороди під час хакатонів 2017, 2018 та 2020 років, які проводив комітет НАТО з питань трансформації».

Він наголосив, що на Брюссельському саміті у червні 2021 року глави держав і урядів країн НАТО схвалили нову комплексну політику кіберзахисту для Альянсу.

На думку директора Центру передового досвіду кіберзахисту НАТО (CCDCOE) Марк Норма Україна має всі шанси стати одним із провідних цифрових суспільств у світі: «Ми дуже раді бачити Україну на шляху до повноправного членства у родині CCDCOE (Спільний центр кіберзахисту НАТО) у найближчому майбутньому».

National Defence Hackathon 2022 організовано Міністерством оборони України разом із Генеральним штабом ЗСУ, Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК), Центром протидії дезінформації за підтримки Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні, Державного департаменту США та НАТО. На хакатон запрошені кіберексперти НАТО, а також фахівці з дружніх країн: Польщі, Великої Британії, США, Литви, Латвії, Естонії та інших країн ЄС.

До National Defence Hackathon 2022 також приєдналася команда хакатону U Hack, організованого громадською організацією SocialBoost завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проєкту Hack for Ukraine.

*

Top