МВФ погіршив прогноз зростання глобальної економіки на 2022 рік. У чому причина

Очікується збереження високої інфляції

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз зростання світової економіки на 0,5 відсоткових пункта — до 4,4% через поширення коронавірусу (а саме штаму «Омікрон») та зростання цін на енергоносії. Про це йдеться в оновленому звіті World Economic Outlook, повідомляє Hubs.ua.

У звіті вказують на те, що світ розпочав 2022 рік у гіршому стані, ніж очікувалося. А саме, поширення чергового штаму коронавірусу Омікрон спричиняє нові карантинні обмеження.

«Очікується, що глобальне зростання зменшиться з 5,9% у 2021 році до 4,4% в 2022 році, що на піввідсоткового пункту нижче в 2022 році, ніж у жовтневому прогнозі світової економіки (WEO), що значною мірою пов’язане зі зниженням прогнозу зростання економіки у двох найбільших економіках. А саме сповільнення зростання економіки Сполучених Штатів на 1,2 відсоткових пункти та Китаю — на 0,8 відсоткового пункту. Очікується, що глобальне зростання сповільниться до 3,8% в 2023 році. Хоча це на 0,2 процентних пункта вище, ніж у попередньому прогнозі», — йдеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що збереження високої інфляції очікується довше, ніж передбачалося раніше.

Крім того, в нинішньому році збережуться перебої в ланцюгах поставок та високі ціни на енергоносії.

Перша заступниця керуючого директора МВФ Ґіта Ґопінат зауважила, що російська агресія щодо України ймовірно призведе до ще більших цін на енергію. Як наслідок, високі темпи інфляції триватимуть довше.

Попри це, згідно прогнозу інфляція поступово уповільниться у 2022 році з огляду на більш жорстку монетарну політику найбільших центробанків світу.

У МВФ також зазначають ситуацію з ринком нерухомості у Китаї та повільне відновлення споживання серед причин, що стримують економічний розвиток.

«У 2023 році зростання світової економіки уповільниться до 3,8%. Передумовою до такої траєкторії є поліпшення рівню вакцинації у світі та зростання ефективності лікування коронавірусу», — йдеться у звіті.

МВФ підкреслює, що підвищення облікових ставок провідними центробанками спричиняє ризик щодо фінансової стабільності та потоку капіталу для ринків, що розвиваються. Особливо – в умовах високого рівня боргу на тлі пандемії.

Інші глобальні ризики можуть реалізуватися внаслідок високої геополітичної напруженості. Натомість кліматична надзвичайна ситуація означає високу ймовірність великих природних катаклізмів.

Водночас зазначається, що збереження високої інфляції очікується довше, ніж передбачалося раніше.

У міру підвищення облікових ставок у країнах із розвиненою економікою можуть виникнути ризики для фінансової стабільності та потоків капіталу, валют і бюджетних позицій у країнах, що розвиваються, особливо з урахуванням значного збільшення рівня боргу за останні два роки.

У МВФ зазначають, що цього року можуть виникнути й нові ризики через геополітичну напруженість або у разі великих стихійних лих.

Нагадаємо, раніше аналітики МВФ зазначили, що прискорене посилення американської грошової політики може потрясти фінансові ринки та погіршити фінансове становище у всьому світі.

*

Top