Авіаційні правила планують спростити - Державіаслужба

Подвійні дозволи для здійснення польотів малої авіації хочуть скасувати

Державіаслужба розробила нову редакцію Авіаційних правил України. Про це повідомляє міністерство інфраструктури України, передає Hubs.ua.

Умови виконання польотів авіації загального призначення (малої авіації) та виконання авіаційних робіт хочуть спростити. Наразі нова версія документа перебуває на етапі громадського обговорення.

Так, чинна редакція Авіаційних правил (2005 року) передбачає необхідність отримання двох дозволів на виконання польотів — від Державіаслужби та від Украероцентру. З прийняттям нової редакції пілоти зможуть подавати лише одну заявку на виконання польоту — в Украероцентр. Таку можливість матимуть пілоти, що мають відповідну ліцензію, страховку та документ, що підтверджує льотну придатність літака.

Якісне оновлення норм для малої авіації також передбачено в рамках євроінтеграції: Україна має імплементувати законодавство ЄС в галузі малої авіації, зокрема, впровадити правила, сертифікати та Регламент ЄС.

Нові «Правила надання дозволів на виліт цивільного повітряного судна з аеродрому України, приліт повітряного судна до аеродрому України або на проліт територією України» були розроблені у відповідь на ініціативу ГО «Авіація загального призначення України» — найбільшого в Україні об’єднання пілотів та власників літаків малої авіації.

При розробці брали до уваги побажання активних учасників ринку малої авіації та громадських об’єднань, а також розробки представників Громадської ради при ДАСУ, відомих авіаконструкторів та пілотів.

Проєкт правил був опублікований для громадського обговорення на сайті Державіаслужби в п’ятницю, 28 січня. Усі зацікавлені сторони можуть надсилати свої коментарі, зауваження та пропозиції до проєкту правил на адресу Державіаслужби.

Довідка. До авіації загального призначення (або малої авіації) належать повітряні судна злітною масою до 5700 кг. В Україні наразі нараховується 38 аеродромів, 475 літаків та 994 пілотів малої авіації, що є недостатнім показником для держави з такою площею та кількістю населення, як в України. Проте, за останні 2 роки кількість виданих свідоцтв приватного пілота зросла в 3 рази, а кількість польотів у 1,5 рази. Наразі в авіашколах навчається понад 500 нових пілотів.

Нагадаємо, раніше Hubs писав про те, що Державіаслужба України надала дозволи на десятки нових авіарейсів.

*

Top