За чотири місяці банки схвалили 7,9 млрд грн пільгових кредитів бізнесу на енергетичне обладнання – Міненерго
Фото з сайту cogeneration.org.ua

Відсоток схвалених заявок від загального попиту склав 14,4%,

З 1 червня до 30 вересня 2024 року банки схвалили кредитів на 7,9 млрд грн. для бізнеса на проєкти зі встановлення енергетичного обладнання. Всього було подано 2484 заявки на 54,8 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Міненерго з посиланням на результати опитування банків Національним банком України.

Обсяг фактично виданих кредитів на енергетичні потреби юридичних осіб становить 2 млрд грн. Зокрема, у вересні подано 514 заявок на суму 8,4 млрд грн, схвалено 1081 заявку на суму 2,7 млрд грн, надано 220 кредитів загальним обсягом 1,3 млрд грн.

Кошти видавались на придбання та монтаж газопоршневих когенераційних установок, купівлю дизельних та бензинових генераторів, будівництво сонячних електростанцій (СЕС), тощо.

Крім того, банки кредитували і населення. Упродовж вересня громадянам надано 1,1 тис. кредитів загальним обсягом 133 млн грн. Обсяг валового портфеля кредитів, пов’язаних з енергетичними потребами фізичних осіб, наразі становить 204 млн гривень.

Ознайомитись з інформацією про діючі програми кредитування можна на сайті Міненерго за посиланням. Мова йде про державні програми пільгового кредитування для домогосподарств, ОСББ, житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та бізнесу.

Як повідомляв Hubs.ua, через додатковий фінансовий тягар бізнес може призупинити проєкти «зеленої» енергетики. За оцінкою Європейської бізнес асоціації до цього може призвести депутатський проєкт закону №11392, який передбачає подорожчання підключення відновлювальної енергетики до мережі. Законопроєкт наразі готується до другого читання, був прийнятий за основу у серпні 2024 року.

У жовтні 2024 року Мінекономіки затвердило перелік техніки та обладнання, на які передбачена компенсація державою 15%. Компенсувати витрати бізнесу на придбання такої техніки держава буде у разі купівлі її в українських підприємств, які досягли ступеня локалізації виробництва більше 40%.

Зокрема у цей перелік ввійшло енергетичне обладнання:

— промислові системи накопичення електричної енергії;

— сонячні панелі, електростанції, колектори;

— вітрові електростанції та мінігідроелектростанції;

— вітроенергетичні електрогенераторні, газотурбінні, газопоршневі та когенераційні установки;

— трансформатори, розподільчі шафи; теплові помпи; індивідуальні теплові пункти, рекуператори, прилади обліку.

*

Top