Швидший збір врожаю у липні призвів до збільшення темпів приросту ВВП – дані Інституту економічних досліджень

За оцінками НБУ, загалом у другому кварталі збільшення реального ВВП склало 3,7%

У липні темпи приросту реального ВВП прискорились до 4,4% до попереднього року через швидші темпи збору врожаю, ніж минулого року. У червні реальний ВВП становив 3,1% до попереднього року. Такі оцінки опублікував Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) за результатами моніторингу.

Як повідомляє інститут, оперативні дані Мінагрополітики свідчать про те, що обсяги зібраного врожаю зернових у липні були у півтора рази вищими за минулорічні. Насамперед через швидке збирання пшениці. За оцінкою ІЕД, реальна валова додана вартість (ВДВ) у сільському господарстві зросла на 27% у порівнянні з липнем попереднього року. Але сукупний врожай зернових, ймовірно, цього року буде меншим через нижчу врожайність.

Водночас планові відключення електроенергії збільшились у липні через спеку і підвищення попиту протягом місяця, що стало найбільшою перешкодою для діяльності бізнесу.

Зростання промисловості сповільнилося з 4,1% у червні до 3,4% у липні. Зокрема це сталось через повільніше зростання металургії. Також менше, ніж на 1%, зросла валова додана вартість у добувній промисловості. Див. нижче інфографіку про внески різних чинників у реальний ВВП у 2022-2024 рр.

За даними Національного банку України (НБУ), у ІІ кварталі 2024 року зростання реального ВВП склало 3,7%, у порівнянні за аналогічним періодом минулого року. За оцінками Нацбанку, це зростання є порівняно високим та відбулось завдяки нарощуванню видатків бюджету, швидшому, ніж торік, збору врожаю ранніх зернових, подальшому відновленню у тваринництві, стабільній роботі морського коридору.

У першому кварталі темп приросту ВВП склав 6,5%.

НБУ поліпшив прогнози збільшення ВВП за підсумками року до 3,7%, проти 3% (прогноз квітня). Водночас у другому півріччі 2024 року (у порівнянні з такими ж періодами 2023 року) ці темпи дещо знизяться – до 3,1% (III кв.) та до 2,3% (IV кв.).

«У другому півріччі економічна активність надалі сповільнюватиметься насамперед через вищі дефіцити електроенергії. Зсув збирання ранніх зернових на червень позначиться на показниках с/г та економічної активності загалом у ІІІ кварталі. Водночас ліпші за очікування результати І кварталу 2024 року, дещо вищі оцінки врожаїв за рахунок збільшення посівних площ та ширший дефіцит бюджету зумовили поліпшення прогнозу реального ВВП у 2024 році до 3,7%», – сказано у звіті Нацбанку.

За даними ІЕД, у липні 2024 року Україна скоротила імпорт електроенергії на 2%, у порівнянні з червнем, – до 838 тис. МВтгод. Найбільшу частку у структурі імпорту і надалі займає Угорщина – 45%, на другому місці – Польща (19%), на третьому – Румунія (18%), решта – Словаччина та Молдова. Електроенергії Україна не еспортувала.

Також за 11 місяців роботи українського морського коридору (із серпня 2023 року) Україна транспортувала 60 млн т вантажів, з них зернових 40,6 млн т. Всього у липні морським транспортом, за даними Державної митної служби, було експортовано 6,3 млн т, як і в червні.

У липні «Укрзалізниця» перевезла 13,6 млн т вантажів, що на 7% менше, ніж у попередньому місяці, та на 12% більше, ніж у липні 2023 року. Обсяги перевезень вантажів залізницею скорочуються другий місяць поспіль. Найбільше було перевезено руди (3,6 млн т), будівельних матеріалів (2,7 млн т) та зернових вантажів (2,5 млн т).

Водночас, я ко повідомляє інститут з посиланням на дані митниці, загалом експорт у липні частково відновився після спаду у червні. Цьому сприяло порівняно швидке збирання урожаю ранніх зернових. Подальший спад експорту кукурудзи, запаси якої вичерпуються, більш ніж компенсувало зростання експорту пшениці та відновлення експорту ячменю та ріпаку, ймовірно, вже нового урожаю. Загалом експорт агропродукції зріс до $1,76 млрд, порівняно з $1,60 млрд у червні. Але він залишився суттєво нижчим, ніж був у середньому за місяць протягом січня-травня 2024 року – $2,16 млрд.

*

Top