У наступні 12 місяців частина бізнесу очікує на зниження ділової активності – дослідження НБУ

За даними альтернативного дослідження ЕІД, бізнес зберігає високий рівень оптимізму на наступні 6 місяців

Результати опитування підприємств у ІІ кварталі 2024 року свідчать про зниження їхньої ділової активності у наступні 12 місяців. Респонденти прогнозують зменшення обсягів виробництва товарів та послуг в Україні. А також – негативно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. Бізнес очікує девальвації національної валюти. Водночас річний рівень інфляції опитаними компаніями очікується нижчим, ніж  вони оцінювали у першому кварталі 2024 р.

Такі дані оприлюднив Національній банк України у звіті про ділові очікування підприємств України у ІІ кварталі 2024 року. Дослідження проводилось протягом травня 2024 року серед 660 підприємств з 21 регіону України.

Як повідомляє НБУ, уперше за останніх п’ять кварталів респонденти змінили оптимістичний прогноз щодо подальшого економічного розвитку власних підприємств на песимістичний. Індекс ділових очікувань (ІДО*) становить 99,5% проти 103% у I кв. 2024 р. Позитивний ІДО тримався протягом року. У другому кварталі 2023 року він складав 104,5%.

*ІДО – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань, як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо 5 економічних параметрів діяльності компаній. Значення індексу більше 100 означає перевагу позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних.

Збільшились негативні оцінки підприємств щодо власного поточного фінансово-економічного стану. Баланс відповідей**:  «мінус» 4,3% (І кв. 2024 р. «мінус» 1,4%).

**Баланс відповідей – різниця між відсотком відповідей респондентів «збільшилося»/«поліпшилося»/«добре» та відсотком відповідей «зменшилося»/«погіршилося»/«погано». Потрібно враховувати, що використовується також варіант відповіді – «залишиться без змін». У багатьох питаннях НБУ «без змін» обирає 50-70% респондентів.

У наступні 12 місяців за усередненими показниками опитані підприємства очікують:

— зменшення обсягів виробництва товарів та послуг в Україні. Баланс відповідей*: «мінус» 0,3% (І кв. 2024 р. +8.5%).

— нижчої інфляції: зростання споживчих цін на 9% (І кв. 2024 р. 11%).

— збільшення девальвації національної валюти: середнє значення обмінного курсу – 41,61 грн/$ (І кв. 2024 р. 40,44 грн/$). Наразі курс у готівкових  обмінниках (купівля) вже складає 41,6+ грн/$.

— зниження ділової активності. ІДО становить 99,5% (1 кв. 2024 р. 103%). Зниження індексу відбулося вперше з I кв. 2023 р. і було зумовлене переважно через очікуване скорочення кількості працівників, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт і погіршення фінансового стану підприємств.

— зменшилися, але залишились у межах позитивних значень, очікування щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва й інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

— посилились очікування підприємств щодо потреби у позикових коштах – 37,7% респондентів (І кв. 2024 р – 34,1%). Одночасно зросла частка підприємств, які планують скористатися банківським кредитуванням. Як і раніше, підприємства планують залучати кредити переважно у національній валюті.

— підприємства всіх видів діяльності мають негативні очікування щодо зниження кількості працівників у наступні 12 місяців. Баланс відповідей: «мінус» 10,7% (І кв. 2024 року «мінус» 6,3%).

Компанії також відмічають, що попри певне послаблення, умови доступу до банківських кредитів усе ще досить жорсткі, а головними стримуючими чинниками залучення кредитних ресурсів залишаються зависокі кредитні ставки, наявність інших джерел фінансування та надмірні вимоги до застави.

Водночас на днях власне дослідження, проведене у червні 2024 р., оприлюднив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ЕІД). Опитано 527 підприємств. Оцінки ЕІД відрізняються від Нацбанку.

«На фоні перебоїв з електрикою та небезпеки український бізнес зберігає високий рівень оптимізму на наступні 6 місяців. Оцінки фінансово-економічної ситуації на підприємстві та загально-економічного середовища в Україні залишаються позитивними вже декілька місяців поспіль. Також у згаданих сферах спостерігається дуже високий рівень оптимізму на наступні півроку», – заявили в інституті.

Оцінка фінансово-економічної ситуації на підприємстві у перспективі шести місяців (червень 2024)

Оцінка загально-економічного середовища в Україні у перспективі шести місяців (червень 2024)

*На графіках зображений баланс позитивних та негативних оцінок; дані подаються у вигляді індексу (від -1 до +1)

Як зазначається у дослідженні ІЕД, плани бізнесу у короткостроковій перспективі, хоч і є оптимістичними, але у черговий раз погіршилися. Частка підприємств, які планують зростання виробництва у найближчі 3-4 місяці, зменшилась з 47,6% у травні до 39,7% у червні  2024 р. Але частка  підприємств, які очікують скорочення обсягів виробництва, суттєво не змінилась: 4% у травні та 5,8% у червні.

«Попри тенденції до зменшення ділового оптимізму, поки зарано стверджувати про суттєве погіршення економічної кон’юнктури допоки вчорашні «оптимісти» не стали «песимістами», – зауважила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

В ЕІД акцентували, що у червні проблема з відключенням електроенергії посіла перше місце серед перешкод для бізнесу – про це повідомили 65%. При цьому проблеми на ринку праці залишили топ-3 основних перешкод для українського бізнесу, посівши четверту сходинку у рейтингу.

Переважна більшість респондентів (88,5%) не планує змінювати кількість працівників у найближчі місяці. Водночас проблеми з пошуком кваліфікованих і некваліфікованих працівників, на думку респондентів, різко зменшилися. На думку експертів інституту, це може свідчити про те, що бізнес дійсно став поміркованішим у планах розвитку виробництва, принаймні у короткостроковій перспективі.

*

Top