GNT Group: спроба кредиторів Argentem Creek Partners та Innovatus захопити термінал в Одеському порту загрожує роботі «зернового коридору»

Наразі операційна діяльність терміналу знаходиться під контролем GNT Group, всі контракти виконуються

Для недопущення блокування роботи зернового терміналу в Одеському морському торговельному порту, компанія GNT Group оскаржує в судах наявні незаконні рішення реєстраторів, українських та іноземних судів, які ініційовані американським хедж-фондом Argentem Creek Partners (ACP).

Про це йдеться в пресрелізі GNT Group. В групу компаній входить G.N. Terminal Enterprises LTD, яка керує стивідорним бізнесом, зокрема одеським зерновим терміналом Olimpex Coupe International.

«Дії  Argentem Creek Partners, які направлені на блокування операційної роботи українського зернового терміналу, можуть призвести до перебоїв із відвантаженням збіжжя в рамках роботи критично важливого для України та світу «зернового коридору». Наразі операційна діяльність терміналу знаходиться під контролем компанії, всі контракти виконуються», – заявили в GNT Group.

Як зазначили в компанії, у 2019 році G.N. Terminal Enterprises LTD (Дубай, ОАЕ) взяла два кредити: $75 млн у ACP та $20 млн у Innovatus. Через пандемію Covid-19 у 2020-2021 роках та повномасштабну війну з росією у 2022 році у GNT Group виникли труднощі з погашенням тіла кредиту.

До грудня 2022 року з кредиторами велися письмові переговори щодо реструктуризації та продовження термінів виплат. З початком роботи «зернового коридору» у GNT Group з’явились гарантовані перспективи погасити борг як за рахунок поточної комерційної діяльності, так і за рахунок отримання коштів на рефінансування боргу та інвестиції у розвиток бізнесу від великих міжнародних фондів. Про що кредитори були проінформовані. Також їм пропонувався варіант спільного прозорого продажу частини компанії для повернення боргу.

Тому для GNT Group виявилися несподіваними недружні кроки Argentem Creek Partners на примусове стягнення заборгованості, у тому числі через судові позови та блокування роботи українських компаній.

Зокрема, 16 січня 2023 року Argentem Creek Partners повідомив про те, що Високий суд Англії видав наказ про арешт активів на $118 млн власників компаній GNT Group п. Сергія Грози та п. Володимира Науменка. Перед цим ACP ініціював в Україні зміну керівників компаній, які відвантажують зерно на експорт в Одеському морському торговельному порту.

Зі свого боку GNT Group готова виконати свої зобов’язання перед кредиторами у будь-який цивілізований спосіб: «Даний конфлікт штучно спровокований з боку компаній Argentem Creek Partners та Innovatus Capital Partners з метою швидкого захоплення стивідорного бізнесу в Україні якраз з огляду на дію «зернового коридору». Їх нинішні кроки були не обов’язковими для вирішення питання щодо повернення боргу».

GNT Group вважає, що кредитори таким чином намагаються знецінити бізнес з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні.

В компанії припускають, що можливо саме високі показники комерційної діяльності спровокували Argentem Creek Partners на недружні дії. За шість місяців дії «Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів» через свої термінали GNT Group відвантажила біля 1,5 млн т агропродукції, що складає 8,5% від загального об’єму в 17,5 млн т.

Трудовий колектив GNT Group вже звернувся до Президента України Володимира Зеленського з листом щодо загроз роботі «зернового коридору», втрати робочих місць та виникнення несприятливих репутаційних ризиків для України.

*

Top