АМКУ у 2024 році оштрафував 18 компаній за змови на аукціонах Держгеонадр – Nadra.info

Антиконкурентні дії були визнані на 16 торгах з продажу спецдозволів на вапняк, кварцовий пісок, бурштин, граніт, габро, пісковик і крейду

У березні-вересні 2024 р. територіальні відділення Антимонопольного комітету (АМКУ) ухвалили щонайменше 10 рішень про спотворення конкуренції під час аукціонів Державної служби геології та надр України.

Про це йдеться в аналізі видання Nadro.info з посиланням на дані АМКУ та міжобласних територіальних відділень Комітету. Зокрема, оштрафовано 18 компаній, які прийняли участь у 21 аукціоні Держгеонадр:

1) ПП «Тиогран» та ПП «ТВТ» – покарано за координацію дій під час аукціону з продажу дозволу на Південну ділянку Адамівського-1 родовища габро в Житомирській обл. у серпні 2021 р. Спецдозвіл з незначним торгом виграв «Тиогран». Всього на торгах було два учасники. На переможця аукціону наклали штраф 25 тис. грн, на ПП «ТВТ» – 15 тис. грн. Деталі – в рішенні Адмінколегії Північного міжобласного територіального відділення АМКУ (МТВ АМКУ) 60/21-р/к від 19.03.2024 р.

2) ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» та ТОВ «Завод Екосплав» – за торги з продажу дозволу на видобування крейди родовища Маяківське-2 в Донецькій обл. у квітні 2021 р. Всього на торгах було два учасники. Переможця торгів ТОВ «КЗМО» та ТОВ «ЗЕС» оштрафували на 68 тис. грн кожного. Деталі змови – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/13-р/к від 19.03.2024 р.

3) ТОВ «Коркоп Видобування» та ТОВ «Інвестиційно-Будівельна Компанія «Інтеграл Груп» – за спотворення конкуренції під час купівлі спецдозволу на ділянку кварцового піску Підгірна поблизу Обухова у Київській обл. в грудні 2022 р. В аукціоні перемогло ТОВ «ІБК «Інтеграл Груп», але відмовилося викупити лот, і спецдозвіл на чверть дешевше придбало ТОВ «Коркоп Видобування». ІБК «Інтеграл Груп» Комітет оштрафував на 50 тис. грн, а «Корпор Видобування» – на 270 грн. Деталі див. у рішенні Адмінколегії Північного МТВ АМКУ 60/94-р/к від 11.07.2024 р.

4) МПП «Квін» та ПП «Осінь і Ко» – за шість аукціонів, хоча лише в одному приватні підприємства були єдиними конкурентами між собою. А саме, в березні 2021 р. під час торгів дозволом на ділянку пісковику Русавська-3 у Вінницькій обл. перемогла «Осінь і Ко» зі ставкою 305 тис. грн, але дозвіл купило «Квін» за 45 тис. грн. ПП «Осінь і Ко» оштрафували на 38,28 тис. грн, ПП «Осінь і Ко» – на 39,4 тис. грн. Більше – в рішенні Адмінколегії Південно-західного МТВ АМКУ 72/64-р/к від 12.07.2024 р.

5) ТОВ «Амбербур» та ТОВ «Хупо Се Трейд» – за три аукціони, на яких Держгеонадра розігрували ділянки бурштину Нетреба (Рівненська обл.), Лопатичі-1Лопатичі-2 (Житомирська обл.) у грудні 2020 р. Під час торгів один з учасників пропонував за лот понад 4 млн грн, але зрештою спецдозвіл викупляв інший – в 11-13 раз дешевше. Сторонніх конкурентів – не було. Відтак обидві компанії мають сплатити по 204 тис. грн штрафу. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/110-р/к від 17.07.2024 р.

6) ТОВ «Амберпром» та ТОВ «Ентер Гео Інвест» – за чотири аукціони з продажу бурштинових спецдозволів у Рівненські обл. на ділянки Клесів-2 (лютий-2021), Мазинська першаМазинська другаМазинська третя (березень-2021). Всі лоти «Амберпром» та «Ентер Гео Інвест» розіграли на двох – сторонніх конкурентів не було. У трьох аукціонах один з учасників пропонував за лот понад 800 тис. грн, а викупляв інший – майже утричі дешевше. Обидві компанії оштрафовано на 272 тис. грн кожну. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/111-р/к від 17.07.2024 р.

7) ТОВ «Амберкінг» та ТОВ «Ентер Гео Інвест» – за торги бурштиновими ділянками Зонецька перша і Зонецька друга у Рівненській обл. в березні 2021 р. «Ентер Гео Інвест» пропонував за лоти по 5,2 млн грн, а викупляв Амберкінг по 346 тис. грн. Обох оштрафували на 136 тис. грн кожного. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/112-р/к від 17.07.2024 р.

8) ТОВ «Амбер-Груп» та ТОВ «Ентер Гео Інвест» – за купівлю у змові ділянки Луки (бурштин, Рівненська обл., березень-2021) оштрафовано на 68 тис. грн кожного. Більше – в рішенні Адмінколегії Східного МТВ АМКУ 70/113-р/к від 17.07.2024 р.

9) ТОВ «Токівський гранкар’єр» та ПП «Техінвест МТ» – за аукціон з продажу дозволу на Південну частину ділянки «Водопад» Токівського родовища граніту (Дніпропетровська обл., травень-2021) оштрафовано на 68 тис. грн кожного. Деталі – в рішенні Адмінколегії Південно-східного МТВ АМКУ 54/56-р/к від 25.07.2024 р.

10) ТОВ «Агрокарпати» та ТОВ «Закарпатвапняк» – за купівлю у змові дозволу на видобування вапняків Новоселицького родовища (Закарпатська обл.) у березні 2021 р.. Рішенням 63/93-р/к від 12.09.2024 Адмінколегія Західного МТВ АМКУ оштрафувала учасників торгів на 68 тис. грн кожного (офіційне оголошення про накладення штрафу – див. за посиланням).

Hubs.ua писав, що у вересні 2023 року АМКУ оштрафував три компанії за змову на аукціонах з продажу п’яти спецдозволів на видобуток глин на Закарпатті. Мова йде про підприємства керамічної групи «Голден Тайл» (власник Валентин Шеветовський): ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» та КП «Полонський завод «Маяк», які сталі переможцями на торгах. А також – ТОВ «Арт буд сервіс», яке на думку комітету виступило у ролі технічного учасника.

Як повідомляє Nadra.info, на підставі даних висновків АМКУ та позовів органів прокуратури суди вже визнали недійсними всі п’ять спецдозволів. Станом на вересень 2024 р. одне рішення набрало законної сили. Раніше суди визнали недійсними спецдозволи компаній «Укргаздоб» та «Нафтогазенергопром», куплені в змові на аукціонах у 2016 р.

Спеціалізована екологічна прокуратура на круглому столі, що провело видання Nadra.info, назвала перспективними судові позови щодо змов на аукціонах надр.

«На результати судового розгляду впливають якість та факти, які встановлені АМКУ. Тому, зважаючи на те, що є позитивні рішення Верховного Суду та судів нижчих інстанцій за результатами отриманих матеріалів АМКУ, перспектива таких справ є позитивною», – заявив Ігор Кучер, заступник начальника відділу Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора.

Як зазначив на заході начальник Управління розслідувань окремих видів антиконкурентних узгоджених дій АМКУ Микола Смук: «Порада проста – не змовлятися. Держава зацікавлена у прозорій боротьбі».

Тоді в комітеті озвучили інформацію, що відкриті справи по перевірці змов на 44 аукціонах, очікувана вартість по яким складає понад 200 млн грн.

У більшості таких справ мова йде про аукціони з двома учасниками – потенційним бенефіціаром та «технічним» учасником.

Як раніше повідомили Hubs.ua в Держгеонадр, встановлення фактів змови учасників аукціонів на користування надрами не є повноваженням Служби.

Разом з тим у 2020 році, в інтерв’ю Nadra.info, керівник Держгеонадра Роман Опімах зазначив, що «потрібно побудувати систему так, щоб кожен аукціон був успішний. Саме це – показник. Успішний аукціон – аукціон, який відбудеться, про який знають всі зацікавлені… для нас важливо збільшити кількість учасників аукціонів. Це питання довіри».

Про перспективу аукціонів «з одним учасником» Романа Опімаха запитували у березні 2023 р., під час публічного звіту за 2022 р. «…На жаль, враховуючи оцінку таких торгів з боку правоохоронних органів, ми вважаємо це не досить доцільним – щоб не було звинувачень у фейковості таких торгів. Але в майбутньому – подивимося, можливо, це і спрацює», – заявляв Роман Опімах.

Після розголосу, викликаного перевірками АМКУ аукціонів Держгеонадр, у липні 2023 р. уряд вніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Відтепер кожен учасник, для реєстрації в системі електронних торгів, на додачу до раніше передбачених документів, зобовʼязаний подати «заяву в довільній формі про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону».

*

Top