У парламенті Швейцарії виступили із заявою з питання зупиннки «Північного потоку-1»
Депутат парламенту Швейцарії Фабіан Моліна

Зупинку газопроводу треба погодити на загальноєвропейському рівні

Зупинка закупівлі російського газу через газопровід «Північний потік-1» є резонною у тому випадку, якщо це буде погоджено на загальноєвропейському рівні.

Про це у коментарі Guildhall заявив депутат парламенту Швейцарії, член комітету із закордонних справ Фабіан Моліна.

«Соціал-демократична партія Швейцарії вражена жорстокою і агресивною війною, що триває в Україні, і з моменту початку вторгнення результативно провела кампанію для прийняття Швейцарією санкцій ЄС. Крім того, ми внесли пропозиції щодо додаткових санкцій – заморозка рахунків (рахунки російських фізичних та юридичних осіб, внесених до списку санкцій ЄС – Ред.), а також заборона на торгівлю російським газом та нафтою у Швейцарії», – заявив політик.

«Ще в 2021 році національний радник Соціал-демократичної партії Джон Палт закликав Швейцарію відмовитись від покупок газу через «Північний потік-2». Абсолютно ясно, що Швейцарія повинна якнайшвидше позбавитися використання викопних видів палива. Водночас, відмова від газу з «Північного потоку-1» резонна, якщо буде погоджена на європейському рівні», – підсумував депутат парламенту Швейцарії.

Раніше, керівник Центру оборонних реформ, координатор міжвідомчої платформи з протидії гібридним загрозам, яка здійснює свою діяльність у рамках співпраці Україна-НАТО, Олександр В. Данилюк заявив, що Європа будь-якої миті може відмовитися від газопроводів, які йдуть в обхід України. Він наголосив, що газопровід «Північний потік -1» має бути негайно зупинено до виведення російських військ з України, це також буде гарантією того, що рф не зупинить постачання газу через Україну.

У свою чергу у Міністерстві економіки та захисту клімату Німеччини заявили, що для досягнення енергетичної незалежності Німеччини від постачання газу з росії необхідні загальнонаціональні зусилля як на рівні федерального уряду та місцевої влади, так і на рівні приватних компаній та домогосподарств. За словами відомства, у 2024 році частку споживання російського газу Німеччиною можна скоротити до 10%.

Раніше, у німецькому Бундестазі голова комітету з оборони, депутатка від Вільної демократичної партії Марі-Агнес-Штрак-Циммерман закликала до зупинки російського газопроводу «Північний потік-1» та мінімізації залежності від російських енергоресурсів.

*

Top