У Мінекономіки заявляють про оновлення складу Міжвідомчої робочої групи з реагування та припинення порушень прав інтелектуальної власності
Фото з сайту legalaid.gov.ua

У зв’язку з оптимізацією системи центральних органів виконавчої влади, а також з заходами спрямованими на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), Мінекономіки наразі здійснює оновлення персонального складу Міжвідомчої спеціалізованої робочої групи з реагування та припинення порушень прав інтелектуальної власності.

Донедавна до її складу входили представники МВС, Національної поліції, Державної судової адміністрації, Генеральної прокуратури, СБУ, інших представників органів державної влади, правовласників та зацікавлених організацій.

Про це повідомили у Мінекономіки у офіційній відповіді на інформаційний запит Hubs.ua.

Також у відомстві зазначили, що 23.09.2020 було укладено Меморандум про взаємодію між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (далі – ВОІВ) та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо надання даних до платформи обміну даними «WIPO ALERT». Відповідно до пункту 2.1. Статті 2 Меморандуму ВОІВ надає державам-членам доступ до он-лайн системи для обміну даними стосовно так званих «сайтів, що викликають занепокоєння», з метою надання можливості рекламодавцям та відповідним постачальникам послуг визначати доцільність розміщення реклами на таких сайтах.

Мінекономіки визначено уповноваженим учасником від України для складання Національного переліку інтернет-сайтів, що викликають занепокоєння. Відповідно Мінекономіки має дбати, щоб Національний перелік містив лише інтернет-адреси сайтів, що викликають занепокоєння, i повинен оперативно його оновлювати.

Разом з тим, Мінекономіки проігнорувало у власній відповіді пряме запитання Hubs.ua  про те, чи використовує воно при формуванні «Національного переліку Інтернет-адрес Сайтів, що викликають занепокоєння» список веб-сайтів http://blacklists.org.ua/advertisers, який ведеться Громадською спілкою «Ініціатива Чисте Небо».

Що передувало. У листопаді 2021 року Hubs.ua у відповідь на інформаційні запити до Департаменту кіберполіції НПУ, Департаменту інтелектуальної власності Мінекономіки та ГС «Ініціатива Чисте Небо» отримало копії Меморандумів, які укладені цими державними органами з Громадською спілкою «Ініціатива Чисте Небо» (див. нижче копії документів). В п. 3.2 меморандуму ГС «Ініціатива Чисте Небо» з Департаментом ІВ Мінекономіки зазначається, що Спілка здійснює моніторинг різноманітних ресурсів на предмет виявлення нелегального розміщення контенту. Спілка несе відповідальність за достовірність наданої інформації та погоджується з правом Департаменту Мінекономіки враховувати або не враховувати таку інформацію в роботі.

Як раніше повідомлялось з посиланням на думку експерта, замість реформування сфери інтелектуальної власності в Україні відбувається процес її тотального знищення. Новостворений Національний орган інтелектуальної власності не працює, а Укрпатент продовжує наживатися на українських винахідниках.

*

Top