«Ролевые игры» МВД

Экс-заместитель начальника Главного следственного управления МВД Украины Григорий Мамка о том, какие опасные эксперименты сейчас проводятся со структурой МВД и к каким последствиям это может привести (укр.)

Процесс нынешнего так называемого реформирования правоохранительной системы МВД Украины подвергается все большей критике в адрес власти и руководства органа со стороны общества. Количество скандалов в работе полиции – зашкаливает. Однако далеко не всегда можно услышать конструктивные предложения относительно того, а как же это реформирование должно происходить. Hubs публикует точку зрения человека, который более 20 лет работал в правоохранительных органах – Григория Мамки, заслуженного юриста Украины, экс-замначальника Главного следственного управления Национальной полиции (укр.):

IMG_4538

Григорий Мамка, заслуженный юрист Украины, экс-замначальника Главного следственного управления Национальной полиции

Хіба що лінивий не каже про те, що «реформа» поліції в Україні відбувається нині тільки у Фейсбуці. Візуальна картинка створена за рахунок патрульної поліції, до роботи якої  також величезна купа запитань. Але це тема іншого, окремого матеріалу. Зараз, виключно в трьох наочних прикладах, пропоную читачам відчути увесь хаос, в який насправді перетворена структура МВС та Нацполіції. І зрозуміти, що реальність не має нічого спільного з красивими постами у соціальних мережах від радників міністра.

Приклад 1. Дорожня поліція.

Її недавній запуск супроводжувався традиційно масштабною медійною підтримкою. В цьому нічого поганого немає, якби не ключові «але»:

  1. Процесуальні повноваження відсутні. Зупинивши авто, патрульні повинні назвати одну з 9 підстав, зазначених у законі «Про Національну поліції». Довести порушення водієм швидкісного режиму повинні  спеціальні сертифіковані пристрої. У разі фіксації перевищення швидкості патрульні отримають право зупинити порушника і залучити його до відповідальності на місці. Але й досі навіть про  модель такого вимірювального пристрою в Нацполіції НЕ ВІДОМО, не говорячи про його сертифікацію. Також поки немає жодних нормативних актів, які б регулювали процедуру обробки відеофактів компетентними органам. Є тільки заяви пана Авакова, що на камери потрібно 1,5 мільярдів доларів.
  2. Дорожня поліція позбавлена можливості здійснення так званих «сліпих» перевірок на тверезість водія, завдяки яким створювався ефект раптовості. Тому що, знову таки не має повноважень
  3. Достеменно не відомо скільки  реально почало працювати патрульних екіпажів, сервісних пунктів (стара назва — стаціонарний пост). Обіцяють через рік вийти на красиві цифри, але  приклади «реформи» МВС, які приводиться нижче, красномовно говорять про те, що на них сподіватися не варто.

Приклад 2. Детективи

Ще у 2014 році команда нинішнього керівництва МВС заявляла, що запровадить так званих «детективів». Хто вони будуть, які повноваження, звідки візьмуться — ніхто не пояснив.  В середині травня поточного року, почали знову говорити про детективів.

І знову красиві заголовки преси: «з 16 травня в Україні діятиме новий підрозділ поліцейських — детективи, який об’єднає колишніх «оперів» та слідчих карної поліції».

Правда не розказують, що в пресі вони детективи, а у посвідченнях – слідчі, тому що немає  необхідних  законодавчих змін і про детективів жодним словом не згадано в жодному  нормативному акті України. Все це називають експериментом, який запровадили у окремих районах 8 областей. Раніше такі «експерименти» проводили по Київській області. Отже без аналізу наслідків, публічної доповіді суспільству, продовжують множити хаос у структурі і назвати це «експериментом». У мене питання – які процесуальні повноваження будуть мати ці «Шерлоки Холмси»? Хто відповість за наслідки? Думаю жодному юристу не треба пояснювати, який процесуальний статус у документа, який виданий  особою, не наділеною повноваженнями і статусу якої не має у КПК.

Приклад 3. Структурна дезорганізація

Ми зараз маємо структуру МВС та структуру Нацполіції . В регіонах це перетворилося на повну структурну дезорганізацію. Наприклад,  керівнику обласного управління МВС не підпорядковується патрульна поліція, підрозділ по захисту економіки,  підрозділ по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Все це призводить до того, що в два рази зменшилася кількість виявлених наркопритонів по регіонам. Це особливо небезпечно, тому що кожен третій злочин пов’язаний із наркотиками.

Пам’ятається, рік тому Генпрокурор Луценко дорікав  «реформаторці» Деканоідзе : «Начальник гарнізону, він же начальник УМВС, має керувати всіма своїми підрозділами. Без цього питати з нього за стан речей є абсурдно. Сьогодні у них обрізані повноваження«. Казав і про те, що розформувавши УБОЗ – не замінили його нічим і найкращі фахівці були втрачені.

Але «віз й нині там». Вже і Деканоідзе знову емігрувала до Грузії після того, як наробила тут біди, а структурний хаос поліції тільки посилюється.

***

Поки ситуація якісно не зміниться – про це треба говорити публічно. Системі і реформі МВС потрібні професійні, якісні зміни, а не піар та хаос. Не можна поліцейський орган ставити у заручники від чиїхось політичних інтересів.

Біда нашої країни не тільки корупція та агресивний сусід, як вважають більшість. Найголовніша – це професійна деградація у більшості сфер: від правоохоронної системи до освіти, від медицини до економіки. І саме ця повзуча деградація здатна нас знищити.

*

Top